Kakav je kulturni razvoj gradova Srbije

LESKOVAC

Institut za pozorište, film, radio i televiziju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka u prethodnim mesecima su sproveli istraživanje „Modeli lokalnih kulturnih politika kao osnova za povećanje kulturne participacije“. Radi se o projektu Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Beograd čiji je cilj analiziranje kulture od lokalne kulturne politike, preko finansiranja, do konkretne ponude gradova u Srbiji. Istraživanje je sprovedeno u 15 gradova i to, pored Leskovca, u Kragujevcu, Kruševcu, Užicu, Kraljevu, Čačku, Novom sadu, Subotici, zrenjaninu, Pančevu, Somboru, Vranju, Smederevu, Nišu i Zaječaru. Od aprila do juna obavljani su razgovori sa predstavnicima lokalne samouprave, ustanova kulture, civilnog i privatnog sektora u kulturi i sagledan je rad lokalnih odelenja zaduženih za oblast kulture, rad ustanova kulture u segmentu participacije i prezentacije programa, analizirano je učešće civilnog i privatnog sektora u lokalnoj kulturnoj politici. U Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju održana je prezentacija rezultata ovog istraživanja za Leskovac i Vranje.

Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, ističe da je cilj istraživanja bio i utvrđivanje koji su to najveći problemi koji postoje u lokalnoj kulturnoj politici, kao i koje su to preporuke koje bi mogle da budu inplementirane i na lokalnom i na republičkom nivou, kako bi se doprinelo unapređenju kulturnog života širom Srbije.

„Zahvalni smo Leskovcu, odnosno direktorima kulturnih ustanova i akterima kulture na pomoći i podršci u realizaciji ovog projekta. Oni su pokazali dobru volju, učestvovali u istraživanju i značajno doprineli uspešnosti projekta. Što se Leskovca tiče, uočili smo nekoliko primera dobre prakse, na kojima bi ostali gradovi u Srbiji mogli da se ugledaju. Primetili smo da je ovde jedan vojni objekat prenamenjen za kulturu, što je veoma pozitivna stvar za kulturu ove sredine. Osnivanje Dečjeg muzeja je veoma značajno, jer je ovo istraživanje pokazalo da bi trebalo posebnu pažnju posvetiti unapređenju kulturnih navika dece i omladine. U Leskovcu je dosta pažnje posvećeno i dostupnosti kulturnih sadržaja osobama sa posebnim potrebama, za šta smatramao da treba da bude inplementirano i u drugim sredinama.“

Vukićević je dodao i da su napravljene i preporuke šta treba raditi, a da je jedna od važnijih preporuka prelazak na strateško planiranje, definisanje strateškog plana razvoja kulture i na republičkom i na lokalnom nivou.

„Nadamo se da ćemo i u buduće moće da sarađujemo i pružamo podršku u tom poslu, jer j eposebno važno da strateški plan ne ostane mrtvo slovo na papiru, nego da postoji akcioni plan sa rokovima koji bi neko od subjekata redovno pratio i izveštavao o problemima sa kojima se susreće u inplementaciji tog plana.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare