Kad vas ujede krpelj najvažnije je da brzo reagujete

LESKOVAC

(Nova Naša reč)

Na području koje pokriva Zavod za javno zdravlje u Leskovcu (ZZJZ) godišnje do dva stanovnika obole od lajmske bolesti, koju prenose krpelji, dok po neka godina prođe i bez ijednog obolelog. Kako kaže epidemiolog u ovoj ustanovi dr Zortana Kulić, ovu bolest je vrlo često teško dijagnostifikovati, osim ako pacijent sam ne kaže da ga je ujeo krpelj. U protivnom, naročito u drugom i trećem stadijumu bolesti, simtome koji se javljaju kod obolelog teško je povezati sa ovom bolešću.

ŠTA JE TO LAJMSKA BOLEST I KAKO SE PRENOSI

Lajmska bolest se na ljude prenosi ubodom iksodnih krpelja koji su zaraženi bakterijom Borrelia burgdoferi, koja se unosi u organizam čoveka preko kože. Osetljivost ljudi na infenciju je opšta, a oboljenje se javlja kod obadva pola i svih uzrasta. Moguće su reinfekcije. Inkubacija se kreće od jednog do 30 dana, a najčešće traje osam dana.

Kako objašnjava doktorka Zorana Kulić, lajmsku bolest karakteriše široki spektar kliničkih poremećaja koji se dele u tri stadijuma.

Prvi stadijum bolesti počinje promenom na koži. Na mestu uboda krpelja javlja se crvena makula, koja se širi u eritem, dok centar bledi i koža dobija normalan izgled. Promena na koži može se pojaviti kao jedini znak u ovoj fazi bolesti, ili može biti udružena sa otokom regionalnih linfnih žlezdi ili sa infektivnim sindromom u blagom obliku. Kod najvećeg broj bolesnika oboljenje se završava u ovom stadijumu.

U drugom stadijumu, posle nekoliko nedelji ili meseca od uboda, i prvih simtoma bolesti mogu se razviji neurološka (serozni meningitis i slično kod 15 posto bolesnika), reumatološka (promene na zglobovima javljaju se kod 60 posto obolelih, najčešće zglob kolena) i kadriološka oboljenja (poremećaji ritma, miokarditis oko 8 posto obolelih). U ovoj fazi bolesti mogu se javiti višestruke promene na koži.

U trećem stadijumu javljaju se hronične promene na koži i hronična oštećenja nervnog sistema i zglobova. Nastaju nakon nekoliko meseci ili godina posle promena na koži. Javljaju se obično kod nelečenih ili nedovoljno lečenih bolesnika u početnoj fazi bolesti.

Za potvrdu bolesti je, pored prepoznatiljive kliničke slike i podataka da je došlo do uboda krpelja, potrebna i serološka dijagnostika. Lečenje se sprovodi ambulantnim putem.

SIMPTOMI

Treba obratiti pažnju na blago povišenu temperatutu koja se kreće od 37,2 do 37,3 stepena Celzijusa. Diskretni bolovi u mišićima još jedan su simtom  koji može da siglalizira na infekciju, ukoliko je osoba došla u dodir sa zaraženim krpeljom. U siuprotnom, ukoliko se ne reaguje u ranoj fazi bolesti, tokom narednih nedelja i meseci zbog rasejavalja po organizmu mogu da se jave drugi simtomi, zavisno od organa u koji je infekcija dospela. Zbog raširene infekcije  može da dođe do zapaljenja mozga i moždanih obvojnica, a infekcija može da zahvati i nerve u lobanji, kao i periferne nerve, srce, strukture oka, zglobove, tetive i mišiće vezivnog tkiva, a nekada i kosti.

SPREČAVANJE

U sprečavanju pojave lajmske bolesti potrebno je utvrditi postojanje prirodnih žarišta ove bolesti i izvršiti njihovu registraciju.

U toku boravka u prirodi potrebno je sprovesti mere zaštite od uboda  krpelja: ličnim osmatranjem kože i odeće u toku i posle boravka na zelenim površinama, nošenjem svetle odeće koja pokriva ruke i noge, pantalone uvučene u čarape, kao i uklanjanjem krpenja iz tela i sa odeće. Važno je da se krpelj što ranije izvadi iz kože, u toku prvih 24 časa posle uboda. Pre odstranjivanja krpelja ne treba stavljati nikakva hemijska sredstva – etar, alkohol, benzin i drugo. Odstranjivanje krpelja iz kože može se obaviti u svakoj zdravstvenoj ustanovi na sledeći način: uhvatiti rilice krpelja pincetom što bliže koži, bez pritiska na trbuh krpelja, gnječenja ili kidanja, i izvaditi ga. Mesto uboda posle odsranjivanja krpelja treba dezinfikovati. Ako je u koži ostala rilica krpelja i nju treba odstraniti zbog mogućnosti nastanka sekundarne infekcije. Ukoliko sami uspešno ne odstranite krpelja ili rilica ostane u koži, obavezno se javiti lekaru, piše leskovački nedeljnik Nova Naša reč.

Kompletan tekst u štampanom izdanju i na www.novanasarec.org.rs , link

 

Najbitnije je nakon ujeda krpelja brzo reagovati

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare