Kad policija sme da upotrebi vatreno oružje ?

LESKOVAC-VRANJE-NIŠ

Nedavni dogadjaj u Boru, kada je policajac pucao na provalnika i ranio ga, ponovo aktuelizuje pitanje upotrebe oružja od strane pripadnika MUP-a.

Ovo pitanje je Zakonom o policiji pa je tako u članu 105. propisano vatreno oružje kao sredstvo prinude a u članovima od 124 do 128 precizirani su uslovi za njegovu upotrebu.

“Pri obavljanju policijskih poslova policijski službenik može upotrebiti vatreno oružje samo ako upotrebom drugih sredstava prinude ne može postići zakoniti cilj u izvršenju zadatka i kad je apsolutno nužno da od sebe ili drugog odbije istovremeni protivpravni napad kojim se ugrožava njegov ili život drugog lica”, navode u MUP-u Srbije.

Objašnjavaju da se , kao napad vatrenim oružjem računa i samo potezanje oružja (pokret kojim se ono namešta u položaj za upotrebu) ili pokušaj da se ono potegne (pokret ka vatrenom oružju).

U Zakonu o policiji je navedeno da, ako okolnosti to dopuštaju, odnosno ne dovodi se u pitanje bezbednost ljudi i izvršenje zadatka, pre upotrebe oružja policajac povikom: “Stoj, policija, pucaću!”, upozorava napadača.

Nakon toga, ako okolnosti to dopuštaju, policajac treba da ispali upozoravajući hitac u vazduh, a metak u cev stavlja pre nego što izda upozorenje.

Dok je pištolj napunjen, policajac ne sme da ga usmerava prema drugim ljudima. Nakon pucnja dužan je da oružje bez odlaganja ukoči i spusti.

Izuzetno, policajac će upotrebiti oružje bez izdavanja naređenja i upozoravajućeg pucnja, ukoliko bi to dovelo u pitanje odbranu od napada ili otklanjanje opasnosti kojom se ugrožava njegov život ili život drugih ljudi, objašnjavaju nam u policiji.

Postoje i ograničenja.

Ako begunac beži prema nekoj grupi ljudi, pa može biti pogođen neko iz te grupe, policajac ne sme da puca.

Zakon kaže i da policajac ne sme da puca na maloletnika, osim u slučaju kada je to jedini način za odbranu od neposrednog napada ili opasnosti.

Ima i zanimljivosti. Jedna od njih je da, kada se begunac kreće prema državnoj granici, policajac sme da puca samo ako ne postoji opasnost da zrno preleti državnu granicu.

Sem zakona, ovu oblast definiše i Pravilnik o tehničkim obeležjima i načinu upotrebe sredstava prinude.

U slučajevima kada policajac puca na nekoga ili kad sredstvom prinude (pendrek, šoker, fizička sila) nanese teške telesne povrede ili ubije nekoga, direktor policije, odnosno načelnik područne policijske uprave u kojoj taj policajac radi, dužan je da obrazuje komisiju.

Komisija potom razmatra sve okolnosti slučaja i sačinjava zapisnik.

Na kraju, ona daju mišljenje o tome da li je sve bilo po zakonu.

Policajci, bilo uniformisani, bilo u civilu, mora da obavljaju svoju dužnost 24 sata, ma gde se zatekli (u kafani, prevozu, tržnom centru…).

Zakonska regulativa koja im dopušta upotrebu vatrenog oružja slična je u mnogim zemljama sveta.

Policajci zadužuju pištolj CZ-99 i uz njega i kompletnu municiju.

Pravilnik nalaže i da policajac oružje nosi bez metka u cevi.

Dozvoljeno je da metak stavi u cev samo kada postoje zakonski osnovi da upotrebi oružje i to pre nego što izda upozorenje da će pucati

Policija ima i automatske pištolje, kao i poluautomatske i automatske puške, ali njih ne zadužuju pojedinci i za njihovu upotrebu važe i neka dodatna pravila.

Pravila, međutim, ne važe za slučaj kada policajac puca u vazduh radi dozivanja pomoći, davanja upozorenja ili signalizacije, kao ni za bilo kakvo preventivno korišćenje vatrenog oružja bez pucanja.

Policajci, bilo uniformisani ili u civilu, imaju pravo i dužnost da nose službeno oružje i municiju.

Ostali službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, poput vatrogasaca ili administrativaca koji izdaju razne dozvole, mogu da nose oružje samo ako im je to naznačeno u službenoj legitimaciji.

Upotreba vatrenog oružja nije dozvoljena kad dovodi u opasnost život neke druge osobe osim one na koju policajac opravdano namerava da puca.

Dakle ,  ako osoba koju policija juri beži prema nekoj grupi ljudi, pa može biti pogođen neko iz te grupe, policajac ne sme da upotrebi oružje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare