Kad je Leskovac bio. . . Gde su sahranjivani Leskovčani

LESKOVAC

Ono što se manje zna ali i oni koji to znaju redje ili nikako ne spominju je da je kod Rudarske crkve groblje ,gde su sahranjivani Leskovčani iz južnog i istočnog dela Leskovca. Pokojni profesor Jovan Jovanović mi je ispričao da je kroz severno leskovačko polje, čuveno po tome što se tu sadio duvan – bio kaldrmisan put kojim su išla kola sa umrlim do RUdarskog groblja.Iz severnog i zapadnog dela grada umrli su sahranjivani na groblju u Donje Stopanje….Svojevremeno sam tadašnjem predsedniku opštine spomenuo da bi bilo dobro da se groblje gde su sahranjivani Leskovčani očisti od šipražja, polegli spomebnici vrate na mesto i prepišu natpisi na spomenicima .. Ali, on me očigledno nije niti slušao niti čuo jer to ni do današnjeg dana nije uradjeno.. . Važno je da smo na prostoru Svetoilijskog parka zarad IDEOLOGIJE nabacali one granitne kamenčine i tako upropastili park – nekadašnje omiljeno izletište Leskovčana i uništili spomenik kralju Aleksandru u parku Devet Jugovića koga su OSLOBODIOCI označili kao najvećeg narodnog neprijatelja Srpskog narioda.. Da ne poverujete…!

POP DJORDJE IZ SIRCIN SOKAK U DONJO STOPANJE

Smo što prođe Sveti Nikola ufati mrzlo i tkoj cel januar. Pop Đorđe Đorđević, paroh u selo Donjo Stopanje drži službu na Božić u crkvu kd naiđoše Turci i kd videše da pop drži službu izvedoše ga iz crkvu i nateraše ga da dvanaes put pregazi reku Jablanicu na tam i na ovam. Ondk ga tkoj promzlog i iznemoglog ostaviše na obalu. Turci kd otidoše seljaci odnesoše popa Đorđu da ga ugrejev i povrnev od premrzlotine – napuniše korito ss vruću vodu i turiše ga u korito i pop Đorđe mestom da se povrne – umre od onuj vruću vodu. I seljaci ga saraniše u crkvu u Donjo Stopanje pored oltar i grob mu je i sg tuj uz oltar.

Pop Đorđe Đorđević kuću napravi u Murdžu malu na sm ćoš od Sirćino sokače, žena Smiljka, deca Vaska, Tana i Sanda. Tana se odade za Jovana Timića Bkma, a Sanda za nikoga Mladena u Niš. Vaska prizeti trgovca Proku Cvetkovića, deca Dragutin – Gutka, Todor, Đorđe, Živka i Dina. Đorđe je bija kafedžija u Vranjsku banju, a Dragutin Gutka i Todor otvoriše šustersku radnju i dadoše vu ime: ,,Kod Bosanca”. Po toj gim i ostade nadimak – Bosanci. Kuća na pop Đorđu ss čardak – gore sobe ko u konak, a dole bakalnica.

 

KADA POGLEDATE FOTOGRAFIJE
DOLE ZAPITAJTE SE ILI ZAPITAJMO SE – AKO MI NE POŠTUJEMO SVOJE PRETKE DA LI SMEMO DA OČEKUJEMO DA NAŠI POTOMCI POŠTUJU NAS…

FOTOGRAFIJE RUDARSKOG GROBLJA  NAČINIO JE DRAGAN DUNDJEROVIĆ.

Sava Dimitrijević

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
DS Propo
DS Propo
3 godine pre

Dimitrijeviċu, “nabacane kamenčine” su, kao što i sam znaš, delo velikog arhitekte i umetnika Bogdana Bogdanoviċa. Centralno mesto zauzima paganska lepotica “Šumska boginja” a ceo kompleks posveċen je svim źrtvama fašizma i borcima NOR-a. “Kamenčine” su umetnička parafraza i fuzija bogumilskih steċaka, srpskih spomenika krajputaša i nekih manje poznatih i nefovoljno istraźenih varijanti predhrišċanskog obeleźavanja grobova.
I još nešto, nisam levičar, al me baš zabole za tvog Aleksandra. Ova prethodna rečenica priliči mojim godinama kao odgovor na tvoj tekst pun besa, a koji je nedopustiv u tvojim godinama i kakvom – takvom statusu koji si stekao upravo u režimu na koji si se obrušio.
Hvala na pažnji.

PS
Džaba nekome što je “stari leskovčanin” ako se ne ponaša kao gospodin.