Kad firmi koja seče drvo nedostaje drvo

  

LESKOVAC

Na starom grdeličkom putu, smešteno je Predzeće ‘’Drvoprodukt’’, takodje porodična firma, koja izradjuje poluproizvode od drveta.

Gradonačelnik Goran Cvetanović, posetio ju ju, kako bi se informisao o uslovima poslovanja I ponudio pomoć lokalne samouprave u rešavanju problema.

 Za dve godine, ‘’Drvoprodukt’’ iz Velike Grabovnice proslaviće četvrt veka postojanja. Upravo toliko obezbedjuje egzistenciju porodici Jović, koja ‘’četvrtke’’-poluproizvode od drveta različitih dimenzija, uglavnom izvozi u Kinu, Italiju, Španiju I Sloveniju. Godišnja produkcija iznosi 6.000 kubika, ali su, prema rečima vlasnika Stojana Jovića, potrebe tržište koje on snabdeva, daleko veće.

–          Počinju da se javljaju problemi sa sirovinom, drvo manjka, a pošumljavanje nije sistemski uredjeno.  Druga prepreka u širenju firme je radna snaga, do koje, uprkos nezaposlenosti, nije lako doći. Saradnja sa kupcima u Kini je odlična. Izuzetno su korektni I dobre su platiše.

Od Velike Grabovnice do Kine, roba putuje preko luke Rijeka, do koje stiže vozom. Na pitanje zašto se ne koriste kapaciteti solunske, koji su Srbiji znatno bliži, Jović odgovara da postoje dva razloga. Prvi su znatno više cene transporta, drugi predugo čekanje, što ni njemu, ni partnerima ne odgovara.

U razgovoru sa vlasnikom ‘’Drvoprodukta’’, gradonačelnik Cvetanović primetio je da u poslednje vreme sve češće isplivava, najavljujući još teže momente, nedostatak radne snage, onda kada posla ima. Takva situacija je u, manje-više, svim malim kompanijama u Leskovcu i širom Srbije.

–          Idući u susret privrednicima, već sedam godina obilazimo firme, da čujemo sa kakvim problemima se susreću i da ih zajedno rešavamo. Naš posao je stvaranje poslovnog ambijenta kako bi ove firme rasle, jačale i zapošljavale sve veći broj radnika. Tek kada posetite neke od njih i upoznate se sa proizvodnim procesom, kapacitetima, skladištima i potencijalima, vidite da se radi o kvalitetnim kompanijama koje decenijama uspešno odolevaju svim nedaćama na tržištu, rekao je Cvetanović.

‘’Drvoprodukt’’ zapošljava 31 radnika, sa tendencijom širenja.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x