Javni čas o Danu primirja u Gdelici

LESKOVAC

U centru Grdelice, učenici Osnovne škole „Desanka Maksimović“ održali su javni čas o Danu primirja u Prvom svetskom ratu.

Nakon što su utihnuli zvuci srpske himne, djaci su okupljenim sugradjanima  ispričali priču o Velikom ratu, ali pre svega 11. novembru, danu kada je sklopljeno primirje, čime je okončan, do tada najveći ratni sukob svetskih razmera.

Javni čas su osmislile i pripremile dve Ivane i jedna Jelena, nastavnice Osnovne škole ‘’Desanka Maksimović’’, sa idejom da se meštani Grdelice podsete na srpsku istoriju s početka 2o. veka i simbola koji se trajno vezuju za stradanje i herojstvo srpske Vojske:

–          Znamo da se 11. novembar slavi kao Dan primirja, da ga od pre sedam godina, kao državni praznik obeležava i Srbija, te da je Natalijina ramonda ili cvet feniks, simbol vaskrsnuća , odnosno uzdizanja srpskog naroda  posle velikog stradanja.  Nas tri smo smatrale da to nije dovoljno popularizovano, da naša deca ne znaju šta je simbolika ovog amblema. Između ostalog rešile smo da, na inicijativu profesorke istorije Ivane Ranđelović , organizujemo javni čas, istakla je profesorka biologije Ivana Stamenković.

Kolektiv škole se zahvaljuje leskovačkom pozorištu na ustupljenim kostimima i JKP ‘’Grdelica’’ na pozamljenim rekvizitima za scenografiju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare