Kabinet gradonačelnika Leskovca: Poštujemo opoziciju

LESKOVAC

Poštujemo opoziciju. Smatramo da je pored ostalog,  preduslov za dobro vršenje lokalne vlasti i jaka, stručna ali i konstruktivna i dobronamerna opozicija, saopšteno je danas iz kabineta gradonačelnika Leskovca  a povodom press konferencije SDS.

 

“ Iz tog razloga i imamo potrebu da ovim putem reagujemo na zadnje prozivanje SDS Leskovac po pitanju panela sa gradilišta solarne elektrane u Biljanici. Sadašnjoj lokalnoj vlasti se postavlja jasno  pitanje – šta je sa započetom investicijom i gde su ranije postavljeni solarni paneli?

Notorna je činjenica da je investicija- izgradnja solarne elektrane jedan od originalnih  projekata ranije vlasti Demokratske stranke, zajedno sa bušotinom termalne vode. Samo su okolnosti različite, zato što je bušotina otvorena i zatvorena za vreme te vlasti, dok je solarna elektrana investicija koja se i dalje evidentira kao aktivna odnosno nedovršena. Ono što je elementarni problem obe investicije, to je da su obe započete bez obavezne izrade elaborata o ekonomskoj opravdanosti koji je trebalo da daju jasne razloge zašto su investicije isplative i da daju očekivane ekonomske parametre dobiti i lokalnog interesa da se uopšte krene u njihovu realizaciju. Nažalost bez te elaboracije se krenulo u avanturu koja mnogo košta, i onda kada je došlo do promene vlasti morali smo kao odgovorna vlast da postavimo sebi ta osnovna pitanja. U međuvremenu je došlo do promene strategije u domenu obnovljivih izvora energije tako da je ukinuta FID-in tarifa, koja je isporučiocu solarne energije na prizemnim panelima obezbeđivala povlašćenu cenu za isporučenu energiju. Dakle, nije se prvo obezbedila dobra cena za takvu energiju, pa onda krenulo u izgradnju, već spontano bez ikakve garancije krenulo se u ulaganje. Ističemo da je grad trebalo da obezbedi 10 % predračunske vrednosti a sve ostalo resorno  ministarstvo. Dakle,  zatekli investiciju bez perspektive, ali nismo odustali od nje, barem zato što je dosta uloženo. I u tom smislu smo dali nalog Upravi za privredu i poljoprivredu da izradi elaborat sa ocenom dalje opravdanosti investicije, i o rezultatima ćemo upoznati javnost. Podsećamo da smo sa druge strane, kao odgovorna vlast, likvidirali javno preduzeće za obnovljive izvore energije, koje je samo stvaralo troškove za plate zaposlenih, dok se ne postavi konačna situacija o daljim koracima. Upravo iz tog razloga kao iznuđen potez, da ne bi propadali od spoljnih uticaja, i da ne bi plaćali čuvanje gradilišta, solarni paneli su privremeno demontirani i trenutno su konzervirani kod izvođača ,,Centuma”. I na kraju tačno je da je u budžetu za 2016. predviđen iznos od 24 miliona dinara za tu namenu, ali je kao izvor tih sredstava predviđeno davanje Ministarstva, što predstavlja dobro pozicioniranje u odnosu na moguću namensku uplatu i njenu eventualnu promptnu aktivaciju, ukoliko elaborat pokaže opravdanost završetka investicije“, navodi se u saopštenju.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare