JUGpress prekršio tačku “Novinarska pažnja”

BEOGRAD

Na osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu na sednici održanoj 23.2.2023. godine, većinom glasova, donosi 

                                                                      ODLUKU

Objavljivanjem fotografije u okviru teksta “Vlasotinački SNS podržava Vučića” 23. januara 2023.godine, portal “Jugpress” prekršio je tačku 1 Odeljka V (Novinarska pažnja), po kojoj je novinar obavezan da pristupa poslu sa dužnom profesionalnom pažnjom.

Odlučujući o žalbi poverenika OO SNS Vlasotince, Komisija je ocenila da fotografija objavljena uz saopštenje OO SNS uvredljiva i neprimerena za ilustrovanje ovakvog medijskog sadržaja. Činjenica da je sporni sadržaj na portal postavljala mlada, tek angažovana saradnica, ne utiče na suštinu problema – odgovornost za ono što je objavljeno u svakom slučaju je na uredniku, u čijoj je nadležnosti i da nadgleda rad mladih i nedovoljno iskusnih saradnika. Komisija posebno ukazuje i na to da je fotografija na sajtu stajala više dana, te je bilo vremena da redakcija, odnosno urednik primeti grešku i da reaguje pre podnošenja žalbe, što se nije dogodilo.  

Takođe, dopisnik je, privatnom porukom, obavešten o problemu i ponovo je bilo dovoljno vremena da se reši. Komisija veruje da je on tada obavestio urednicu, vrlo je verovatno da bi fotografija bila uklonjena, kao što se i desilo odmah posle žalbe Savetu za štampu. 

Nepažnja prilikom izbora fotografije, kao i kasnija nejasna i nedovoljna komunikacija kako unutar redakcije, tako i između podnosilaca žalbe i redakcije, dovela je, po uverenju Komisije, najpre do prekršaja Kodeksa novinara, a potom i do nedovoljno brzog i dobrog reagovanja kako bi se greška otklonila.

Ono što je sasvim izvesno, jeste da je u ovom slučaju nedostajalo profesionalne pažnje, pa je većina članova Komisije odlučila da je reč o prekršaju tačke koja propisuje obavezu novinara da poslu pristupaju u skladu sa dužnom profesionalnom pažnjom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare