Šta je sve građanima potrebno iz budžeta

LESKOVAC-PREŠEVO

Kada bi građani, učesnici ankete Regionalne informativne agencije JUGpress, krojili gradski ili opštinski  budžet, mnogo veću sumu novca bi izdvojili za: asfaltiranje perifernih ulica u gradu, izgradnju biciklističkih staze, dečjih igrališta, sportskih terena, parkinga.
Ulagali bi u bolje održavanje higijene u javnom prostoru , u sistem socijalne zaštite i brigu o najranjivijim grupama, rešavanje problema divljih deponija, infrastrukturne probleme, kulturu, zdravstvenu zaštitu sadržaje za mlade, pomoć socijlano ugrođenim ljudima.
I  ovim se spisak predloga građana ne završava.
Ali, da li građani imaju uopšte priliku da iznesu svoje predloge predstavnicima lokalnih vlasti ?  

U Preševu nisu organizovane javne rasprave o budžetu za ovu godinu i građani ne znaju kako je on kreiran i šta će biti finansirano iz njega. Ovo su nam  rekli stanovnici ove opštine

Prema poslednjem rebalansu bužeta za 2022 godinu bio je planiran 51 kapitalni projekat u okviru  918. 570. 474 dinara.
U budžetu za 2023 godinu planirano je 28 kapitalnih projekata u okviru 1.248.463.232 dinara. Koliko će biti stvarno realizovano, videće se.

A šta kažu građani?

Evo priče Stefana Anđelkovića iz Preševa.

” Što se ovogodišnjeg budžeta tiče građani Preševa nisu upoznati kako se on formira, koje su njihove potrebe, težnje, problemi. Problem je da se na taj načiin formira budžet, bez neke ideje žitelja na nivou opštine. Obični građani teško da znaju kako se troši budžet. Potrebna je javna rasprava kako bi oni iskazali svoje probleme. Konkretno, imali smo vremenske nepogode koje su zadesile našu opštinu ovih dana i to je bio jedan od kapitalnih projekata koji je potrebno uraditi da bi se građani zaštitili. Toga nije bilo i sada je jednostavno kasno da se neke stvari saniraju..”, kaže Stefan Anđelković.

Pitali smo da li građane zanima kako se troše te pare, koje su njihove?

” Bilo bi značajno da znaju na koji način se troši novac iz budžeta. To jeste njihov novac i treba da bude usmeren ka njima, da zadovoljava njihove potrebe”, konstatuje Anđelković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare