Jubilej Planinarskog kluba „Železničar 2006“

VRANJE

Planinarski klub „Železničar 2006.“ iz Vranja obeležava deceniju od osnivanja.

U proteklih deset godina klub je od ideje nekolicine zaljubljenika u planine i planinarenje, izrastao u ozbiljnu organizaciju koja okuplja ljude željne kretanja, prirode i zdravog oblika druženja.

 

Ima oko stotinak članova od 7 do 77 godina. Po svojim aktivnostima je u samom vrhu među planinarskim društvima u Srbiji. Svake nedelje učestvuje na planinarskim pohodima, na lokalnim,  republičkim, pa i međunarodnim. Visokogorci Planinarskog kluba „Železničar 2006“ su osvojili najviše vrhove u Africi i Evropi, Kilimandžaro i Elbrus na Kavkazu, zatim krov stare Evrope Mon Blan, najviše vrhove italijanskih Alpa Gran Paradizo, Švajcarske Materhorn i Austrije Gros Glokner i popeli se na  najviši vrh Turske, Ararat i najviši vrh severne Afrike na planini Atlas u Maroku.

Domogli su se i najviših vrhova Olimpa, Triglava u Sloveniji, Pirina i Vitoše u Bugarskoj, Karpata u Rumuniji, Pelistera, Koraba, Jakupice i Šare u Makedoniji i Prokletija i Durmitora u Crnoj Gori. Avgusta svake godine ovaj klub organizuje vranjski planinarski maraton koji okuplja oko 200 učesnika iz cele Srbije.

Tradicionalno svake godine na Međunarodni dan pešačenja organizuje akcije uz uključivanje mladih. U okviru realizacije projekta Evropski pešački putevi klub radi na markiranju deonica Evropskog pešačkog puta E 7 na ovom području Srbije. Sa klubovima iz  Makedonije i Bugarske ostvaruje saradnju pod nazivom „Tromeđa“.

Ekipe su dva puta bile šampioni na Sletu železničkih planinarskih društava Srbije.

U saradnji sa gradskom upravom Vranja ostvarena su dva projekta, „Uređenje korita Vranjske reke“ sa obilaskom prirodnih i istorijskih znamenitosti i „Izletišta Borino brdo“, nadomak grada.

Članovi kluba aktivni su i na polju ekologije. Do sada su izgrađene četiri česme i očišćene lokacije sa divljim deponijama. U saradnji sa organizacijama boraca i potomaka klub učestvuje u obeležavanju značajnih datima iz srpske istorije, kao što je pohod na Srpsko vojničko groblje u selu Moštanica kod Vranja i na Zebrnjak, povodom godišnjice Kumanovske bitke.

U realizaciji svojih aktivnosti PK „Železničar 2006.“ ima veliku podršku lokalne samouprave, 4. Brigade Vojske Srbije, Policijske uprave, mnogih preduzeća, ustanova, organizacija i medija. Ove aktivnosti i uspehe, prepoznale su gradske vlasti i više puta su klub i pojedinci dobijali priznanja „Sportista godine u oblasti rekreative“, kažu u ovom planinarskom klubu.

Povodom ovog značajnog jubileja, u petak, 9. decembra, predviđeni su otvaranje izložbe fotografija „Naša prva desetica“ i promocija  knjige „Moj Everest – san i java“ i tribina sa Draganom Rajblović, prvom ženom iz Srbije koja se popela na krov sveta.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare