Jović : Od Nove godine pod krovom Privredne komore Srbije

LESKOVAC

Novi Zakon o privrednim komorama, usvojen prošle godine, stupa na snagu  od Nove godine. O tome šta donosi ovaj zakon i do kakvih će promena doći na regionalnom nivou razgovaramo sa predsednikom Regionalne privredne komore Leskovac (RPKL) Goranom Jovićem.

JOVIĆ: Poslednja Skupština u dosadašnjem sastavu održana je 22. decembra. Podneli smo zahtev za gašenje RPKL kao prvnog lica, tako da ćemo od Nove godine raditi pod krovom Privredne komore Srbije.

NNR: Šta će to konkretno značiti, kada je reč o daljem radu komore?

JOVIĆ: Pun naziv naše komore biće Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga sa sedištem u Leskovcu. Bitno je to da nije odvojena komora za Vranje i za Leskovac, već ostaje jedinstvena komora, sa sedištem u Leskovcu. Po novom komorskom sitemu radićemo sa 35 članova parlementa. Znači, više neće biti upravnog odbora, nadzornog odbora, skupštine. Izbori će biti sprovedeni do kraja februara, a predloge za sastav parlamenta davaće privrednici. Stručna služba će davati predloge, po važnosti privrednika u regionu, predlagaće se oni privrednici koji su do sada plaćali svoje obaveze i ostali su u sklopu privredne komore Leskovac. Iz njihovih redova će se kasnije predlagati delegati za Privrednu komoru Srbije.

NNR: Da li će ovlašćenja regionalnih privrednih komora ostati ista?

JOVIĆ: Ostaće kancelarije u Bujanovcu i Vranju, a dobićemo veliki broj ovlaćenja koja su do sada bila isključivo pod ingerencijom Privredne komore Srbije. Komora će dobiti i javna ovlašćenja koja će dodatno biti ustupljena komorskom sistemu. Mnogi poslovi i potrebe privrednika, zbog kojih su oni do sada išli u Beograd, moći će direktno da se završavaju u Leskovcu, ili u kancelarijama u Vranju i Bujanovcu.

NNR: Konkretnije, o kojim ovlašćenjima je reč?

JOVIĆ: Davaćemo bonitet, kategorizaciju autobuskih stanica, dozvole za linije, potvrde o poreklu robe za izvoz, potvrde za izvoz na tržišta određenih zemlaja ERU, TIR oznake, sve ono što je do sada radio Beograd. Veliki broj ovlašćenja biće prebačen na regionalne privredne komore. Kvartalno, na svaka tri meseca, privrednici će moći da putem svog parlamenta predlažu odluke o izmeni zakona, koje će ići prema parlamentu Privredne komore Srbije. Trenutno Privredna komora ima jako dobre odnose sa Vladom Republike Srbije, tako da ćemo direktno da utičemo na donošenje nekih zakona.

NNR: Da li su vaši upošljenici edukovani za sve te poslove, koje do sada nisu radili?

JOVIĆ: Bitno je da smo mi uspeli da sačuvamo ljudstvo ovde u komori. Naši radnici se zadnja tri-četiri meseca obučavaju kako bi mogli da rade te poslove, imaju seminare, predavanja. Mali broj ljudi će to raditi, ali je to ono što nam je odobreno. Komora je imala 32 upošljenika, a sada je ostalo 13. Funkcija predsednika komore se gasi, biće postavljen direktor Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga.

Dakle, od Nove godine radićemo pod ingerecijom Privredne komore Srbije i očekujem da ćemo biti izuzeti iz politike.

kompletan intervju u štapanom izdanju Nove Naše reči i na sajtu www.novanasarec.org.rs, na linku

 

OD NOVE GODINE POD KROVOM PRIVREDNE KOMORE SRBIJE

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare