Jevtić: Usvojena deklaracija u Skupštini Suve Reke krši osnovna ljudska prava

 

 

PRIŠTINI

 

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić  razgovarao je  jutros sa gradonačelnikom opštine Suva Reka  Salijem Aslanajem o jučerašnjoj  deklaraciji koja je u Skupštini ove opštine usvojena, a tiče se protivljenja povratka prvih srpskih prorodica u selu Mušutište.

“ Obojica zvničnika izrazila su nezadovoljstvo izglasanom deklaracijom, koja kako su naveli krši osnovna ljudska prava, dok je ministar Jevtić i naveo da je usvojena deklaracija protivustavna”, navode iz ovog ministarstva.

 

„ Mi smo proces povratka u Mušutšte započeli na jedan transparentan način razgovarajući sa svim relevantnim predstavnicima institucija i zajednica o povratku prvih deset porodica i za tako nešto smo imali potpunu saglasnost svih, uz puno poštovanje zakona i svih važećih procedura. Usvojena Deklaracija SO Suva Reka je u prvom redu protivna Ustavu Kosova, i ona krši osnovna ljudska prava. Očekujem da se u skladu sa tim izjasne nadležne institucije, ali i premijer i predsednik Kosova. U razogovoru sa gradonačelnikom Suve Reke istakao sam potrebu da i lokalna izvršna vlast odlučnije uz pomoć drugih insitucija obezbedi uslove za povratak. Na kraju, ovde se radi o inicijativi grup ljudi koja je uzurpirala zemljište čiji su vlasnici Srbi, a na ovaj način odbornici SO Suva Reka podržali su upravo uzurpatore,“ rekao je Jevtić.

 

On je ukazao da će se i dalje na institucionalan način i upotrebom svih zakonskih mogućnosti boriti da se povratak u Mušutištu nastavi kako je i planirano jer, kaže,  neće dozvoliti da se ovakvim inicijativama ugrozi napor Ministarstva za zajednice i povratak i njega lično da do povratka dođe.

 

„ O ovom problemu ću razgovarati i sa najvišim zvaničnicima na Kosovu, predsednikom i premijerom, kao i predstavnika međunaordne zajednice na Kosovu, i od njih ću zahtevati rešavanje problema u što skorijem roku. Rešenje ovog problema vidimo kroz institucionalan način i u tom pravcu ćemo i delovati. Još jednom ističem da svako ko je činio bilo kakav zločin ili kriminalno delo za to mora da i odgovara lično bez obzira da li je pripadnik ovog ili onog naroda. Institucije treba da se bave tim pitanjem, a na ovaj način, ovakvim aktima i svemu onom što je viđeno u prethodnom periodu kada je protestima i na ulici onemogućen ne samo povratak nego i jednodevna poseta raseljenih Mušutištu, smisao vladavine prava i zakona i postojanje institucija na Kosovu se obesmišljava“, rekao je Jevtić.

 

Cilj usvojene  deklaracije SO Suva Reka je, kako se navodi, “ da se animiraju i pokrenu pravosudne institucije za rešavanje zločina, da se rasvetli sudbina nestalih i da nam se Srbija izvini“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare