Jevtić sa Dankanom i Zanijerom

 

PRIŠTINA

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se danas u Prištini sa ministrom Velike Britanije za Ameriku i Evropu Alanom Dankanom u čijoj je delegaciji bio i ambasador ove zemlje na Kosovu O’ Konel.


Bezbednosni problemi u povratničkim sredinama i generalno, povratak, primena dogovora postignutih u Briselu, zastoj u formiranju Zajednice srpskih opština, jezička prava srpskog naroda na Kosovu bile su teme o kojima su dvojica zvaničnika razgovarala tokom današnjeg susreta.
Srpski jezik, kao službeni jezik, mora biti ravnopravan sa albanskim jezikom i to je jedna od budućih stvari na kojoj će se raditi jer je situacija takva da se Zakon u upotrebi jezika na Kosovu ne poštuje. Važno je raditi na ovom problemu ne samo iz praktičnih nego iz zbog tradicionalnih razloga, zaključeno je na sastanku.


Britanski ministar Dankan rekao  da je veoma važno poštovati prava nevećinskih naroda na Kosovu, jer je to ključ napretka svakog društva.
Problem povratka generalno mora biti problem kojim će se baviti sve institucije na Kosovu, istako je ministar Jevtić i kazao da je povratak u velikoj meri u zastoju zbog ekonomskih i bezbednosnih problema.

„ Tamo gde nemamo sigurnosne probleme imamo ekonomske probleme i obrnuto. Ovo nam stvara velike probleme u procesu povratka. Tražimo podršku svih domaćih i međunarodnih organizacija i institucija u rešavanju ovih problema“, rekao je Jevtić.
Jevtić je Dankana obavestio i o tome da kada je u pitanju ova Vlada Kosova, pozitivno je to, što ova Vlada ima bolji stav kada je u pitanju rešavanje problema nevećinskih naroda.
Na sastanku je zaključeno da se Briselski dogovori moraju poštovati, što podrazumeva njihovo puno sprovođenje.

„Formiranje Zajednice srpskih opština je ključan sporazum iz Brisela koji se mora sprovesti što pre, prošlo je gotovo 1700 dana od potisivanja ovog sporazuma i niti jedan dan konkretnog rada na implementaciji istog“, rekao je ministar Jevtić.
Tokom sastanka je od strane delegacije Velike Britanije pružena puna podrška realizaciji procesa koji će poboljšati kvalitet života svih građana na Kosovu.

Jevtić i Zanijer o zaštiti prava nevećinskih naroda


Istog dana potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić susreo se i sa visokom komesarom OEBS misije za pitanja manjina Lambertom Zanijerijem.
Jevtić je sa Zanijerijem razgovarao o zaštiti prava nevećinskih naroda na Kosovu, kao i o zalaganju institucija u zaštiti ovih prava. I tokom ovog sastanka istaknuta je važnost ravnopravne upotrebe srpskog i albanskog jezika, posebno u pravosudnom sistemu jer se često dešava da se zbog pogrešnog prevođenja na srpski jezik i Zakoni koji su prevedeni pogrešno tumače, što ponekad nanosi veliku štetu.


Pomenuto je da kancelarije za zajednice i povratak, koje sada pripadaju loklanim samoupravama moraju biti proaktivnije i odgovornije prema procesu povratka jer dobrom saradnjom ovih kancelarija i ministarstva može se doprineti rešavanju nekih osnovnih pitanja kada je reč o povratku.


Jevtić je naglasio problem nemogućnosti povratka raseljenih u neke gradove na Kosovu, navodivši primer poslednjih hapšenja Bogdana Mitrovića i Milanke Terzić, jer kako je rekao „ neki ljudi ne mogu posetiti mesta u kojima su žieli ni na sat vremena a kamoli da se u tim mestima govori o povratku“.
Na sastanku je takoće bilo reči o potrebi primene dogovora iz Brisela i veće posvećenosti svih u rešavanju bezbednosnih i ekonomskih problema.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare