JEVTIĆ SA AMBASADOROM NORVEŠKE O POVRATKU

PRIŠTINA

 

 

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić razgovarao je danas sa  ambasadorom Norveške na Kosovu Janom   Bratu o trenutnoj situaciji kada je o povratku reč  i o važnostui uloge medjunarodne  zajednice u podršci ovom procesu .

 

„ Svaka organizacija, institucija, i podrška svake zemlje nam je značajna u procesu koji se vodi već duži period, a na žalost ne daje rezultate koje želimo i kojima težimo”, rekao je Jevtić.

 

“  Vlada Norveške nam je pomagala na indirektan i direktan način i u tom smislu očekujemo da se naša saradnja nastavi”, dodao je on.

“ Što se trenutne bezbednosne situacije tiče, moram da istaknem da je ona u Klini veoma osetljiva,  tako da u ovom delu imamo velikih problema kada su incidenti u pitanju. Učestali broj krađa i napada na povratike nije ni malo naivna stvar, a apele koje upućujemo da se počinioci kazne i sankcionišu postaju  obeshrabrujći jer kao da ne daju rezultate. Verujem da će skorašnje osnivanje međuministarske grupe dati rezultate u procesu povratka i u narednom periodu povećati procenat povratka koji je na nezavidnom nivou od 10% vraćenih nealbanaca i Srba od 1999 godine. Međuministarka grupa će se baviti problemima povratnika, tako što će svako ministarstvo rešavati probleme iz svoje nadležnosti .“, rekao je  Jevtić.

 

Jevtić i  Bratu su se dogovorili da ambassador Norveške  i nekoliko njegovih kolega daju podršku povratnicima u Klini, tako što će u što skorijem periodu posetiti tu opštinu i razgovarati sa njima ,  lokalnom samoupravom  i policijom o problemima sa kojima se suočavaju i sa tog mesta poslati jasnu poruku podrške međunarodne zajednice u zaštiti povratnika u Klini pa samim tim i procesu povratka raseljenih na Kosovo.

 

Na sastanku je bilo reči i o problemima diploma Univerziteta u Severnoj Mitrovici, i zaključeno je da taj problem stoji na putu ne samo zapošljavanja mladih ljudi u institucijama već i njihovom opstanku na Kosovu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare