Konferencija klubova srpskoligaškog ,,Istoka”

 

DOLJEVAC

Fudbalski klub Pukovac bio je domaćin u komšijskom Doljevcu, Konferencije klubova Srpske lige grupa ,,Istok”. Na ovom samitu klubova nisu se pojavili predstavnici Timoka, Trstenika i Moravca Orion, tako da je u radu Konferencije učestvovalo 13 predstavnika klubova.
Na početku samog rada Konferencije sve je govorilo da na srpskoligaškom ,,Istoku” teče med i mleko, da bi se u završnicu pod 4. tačkom Dnevnog reda, koja je za cilj imala ,,osvrt na dosadašnji tok jesenje sezone” javili pojedini predstavnici klubova koji su ukazivali na to, ,,da se sudi na štetu njihovih klubova”.
Dušan Milić koji je komesar za takmičenje iskazao je zadovoljstvo dosadašnjim zbivanjima na fudbalskim terenima srpskoligaškog ,,Istoka” i sa istinskom željom da tako bude i do kraja jesenje sezone.
– Obaveza da se snimaju sve utakmice od strane klubova u potpunosti su ispoštovane. Organizacija utakmica je na potrebnim nivou i po Propozicijama takmičenja, pa tako u tom delu nije bilo nikakvih žalbi,a ni kazni. Dakle, dosadašnji tok prvenstva protekao je u najboljem redu i iskreno se nadam da će tako biti i u preostalih pet jesenjih kola – zaključio je Dušan Milić, zadužen da kao komesar vodi brigu o takmičenju.
Ni Goran Janković, kao komesar za suđenje nije skoro imao nikakvih primedbi na dešavanja u dve trećine odigranih kola jesenjeg prvenstva.
– Izveštaji zvaničnih lica, kao što su posmatrači za suđenje i kontrolori kazuju da je sve proteklo u granicama sportske korektnosti i da je suđenje bilo na potrebnom nivou. Tamo gde nije bilo kako treba, usledile su sankcije od nadležnih organa saveza, a to se desilo na utakmici između Ozrena i Tabana 1970, i sudija tog meča, zbog evidentnih propusta kažnjen je kako to nalaže fudbalski zakoni – obavestio je prisutne Goran Janković, komesar za suđenje.


Najviše pohvala za dosadašnja zbivanja na srpskoligaškom fudbalskom ,,Istoku” stigla su od Ivana Nikolića, disciplinskog sudije, koji je imao najbolji uvid u sva ona dešavanja koja se nisu obavljala u okviru sportskog fer pleja.
– Bez lažne skromnosti sve je do sada bilo na zadovoljavajućem nivou. Klubovi zaslužuju najviše priznanja u dosadašnjem delu prvenstva. Nije bilo ni najmanje greške u organizaciji samih utakmica, a to za mene i nije neko posebno iznenađenje, jer sve su to klubovi sa tradicijom dostojne svakog poštovanja. U narednom delu prvenstva očekujem i pomoć samih trenera, kao što su Gošić, Pantelić i braća Stamenković, koji su se kao fudbalski učitelji i pedagozi iskazali na pravi način i u većim stepenima takmičenja. Posebno ističem korektno ponašanje svih službenih lica, a to najbolji način pokazuje i podatak da je bilo udaljenja sa klupe samo trojice službenih lica, a njihovi gresi nisu bili posebno teški i za te prekršaje su kažnjeni opomenom. Pokazana su 34 crvena kartona, od toga 30 isključenja su zbog parnih kartona, a preostala četiri udaljavanja sa terena sankcionisana su kaznom sa dve utakmice neigranja. Malo više vatre bilo je u petom i šestom kolu, kada je pokazano ukupno 13 crvenih kartona, da bi se kasnije situacija primirila, i na moje veliko zadovoljstvo, a i svih nas, sve odvijalo u najboljem redu – istakao je Ivan Nikoli, disciplinski sudija FSRIS.


Da ima određenih problema i da su problemi evidentni ukazao je Vladan Gašić, predsednik Trajala iz Kruševca, koji je posebno ukazao na zbivanja na derbi meču na svom terenu u duelu sa paraćinskim Jedinstvom.
– Mnogi nas optužuju da smo favorizovani, ali ne znam od koga i zašto nas tako i na takav način optužuju. Eto, sada u meču sa Jedinstvom iz Paraćina oštećeni smo žestoko. Nije za našu ekipu dosuđen penal, a gosti iz Paraćina do izjednačenja su stigli iz veoma sporne situacije. Imamo primedbi i na pokazivanje kartona, jer i tu nema ujednačenog kriterijuma. Ne znam otkud toliko mržnje prema našem klubu, zašto u sve ovo mešaju i mog oca, koji od društvenih obaveza nema vremena da bi se još bavio i Trajalom. Ne krijemo, mi plaćamo naše igrače, ne naravno prekomerno, ali plaćamo, i stvarno želimo da idemo napred, pa zato ne bih voleo da nam se osporavaju naši rezultati i naše pobede do kojih smo došli bez pomoći sudija. Brine nas ponašanje igrača mlađih selekcija iz pojedinih klubova. Tako su deca Reala iz Niša kada su nam dolazila na prvenstvenom meču u Kruševcu napravila pravi haos u našim službenim prostorijama polomivši između ostalog i tuševe u kupatilu. Obaveza svakog našeg člana kluba je da se ponašaju krajnje sportski i da ne prave nikakve probleme. Kada kao gosti napuštamo službene prostorije ne dozvoljavamo da za nama ostane ni jedan papir, a to isto voleli bi smo da čine i naši sportski rivali kada nam dolaze u goste – bio je jasan u svom kazivanju Vladan Gašić, prvi čovek kruševačkog Trajala.
Dobro je poznato da već duže vreme određenih zamerki na suđenje, a pogotovu na rad sudijske organizacije imaju Đorđe Bajić, predsednik Ozrena i prvi čovek niškog Car Konstantina, Miroslav Milivojević, koji je u svom obraćanju i nije direktno spomenuo ime ,,čoveka koji je zaveo strahovladu kod sudija”.
– Sudijska organizacija je podeljena, i jedan čovek koji vodi sudije zaveo je strahovladu. Zove sudije pre utakmice, za vreme, a i posle završetka samih utakmice, a mlade sudije koje su došle ne umeju i ne znaju da sude. Posebno je loše suđenje na utakmicama mlađih kategorija. Godinama me je prethodna vlast preko sudija kažnjavala, a sada kada sam, ja, lično došao na vlast, to isto se ponavlja, i sve to moj klub košta četiri miliona dinara – rekao je bez i malo uvijanja Miroslav Milivojević, predsednik niškog srpskoligaša sa
niškog Bubnja.


Jednoglasno su se svi učesnici Konferencije složili da sve utakmice koje se snimaju, potrebno je prezentirati na pravi način kako bi bile dostupne svima da ih vide, a to bi na pravi način puno značilo i za popularizaciji fudbalskog sporta u regionu istočne Srbije.
Na kraju treba apostrofirati i činjenicu da su svi učesnici u svojim diskusijama istakli dobar rad komesara za takmičenje i komesara za suđenje, Dušana Milića, odnosno Gorana Jankovića. I dobro je da se kaže, kad je dobro, neka se zna da je dobro. Samo da ih, oni koji ih sada hvale, ne ureknu.


Generalni sekretar FSRIS, Hadži Ivan Đorđević je potvrdio spremnost i želju da se ovaj nesumljivo dobar predlog u potpunosti realizuje i to u najskorije vreme.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare