Jevtić na sednici Vlade Kosova: Zakon o Agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine loš

PRIŠTINA

 

“Zakon o Agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine je loš, on ugrožava osnovna ljudska prava i treba ga menjati u korenu. On je u suprotnosti i sa postignutim Sporazumom o katastru u okviru dijaloga u Briselu. Uzurpirana imovina je veliki problem i ja vas kolege sve pozivam da pomognete u rešavanju ovog problema,” rekao je na upravo održanoj sednici Vlade Kosova potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, saopšteno je iz Ministarstva za povratak u Vladi Kosova.

Na današnjoj sednici jedna od tačaka bila je i usvajanje Koncept dokumenta za izmenu i dopunu Zakona br 05/L-010 o Agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine, a nakon inicijative Srpske liste i poslednjeg izveštaja Ombudsmana, dodaje se u saopštenju.

Jevtić je na sednici Vlade Kosova naglasio da je kozmetičke promene neće promeniti suštinu lošeg Zakona i da je potrebno da se uradi suštinska promena, u skladu sa međunarodnim standardima.

“Zakon, u ovom obliku, ni na koji način ne štiti prava lica sa legitimnim imovinskim zahtevima niti je rezultat zajedničkih napora a u njemu nisi učestvovali predstavnici Srba, posebno ne udruženja raseljenih, čija su prava navodno predmet zaštite ovog propisa. Postoji puno sporova i ja ću u pismenoj formi sve sporne tačke dostaviti, a danas još jednom zahtevam da se one uzmu u obzir,” istakao je Jevtić, saopštava ministarstvo na čijem je čelu.

Nakon izlaganja potpredsednika Vlade Jevtića, njegove preporuke uzete su u obzir, dok je predsednik Vlade zahtevao da se predstavnici Srba uključe u ovaj proces sa ciljem rešavanja ovog problema, tvrdi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare