Jelena iz Niša odlazi na takmičenje iz robatike u Dubaiju

NIŠ

                          Jelena Zdravković je deo tima koji će Srbiju predstavljati na Svetskom takmičenju iz roborike koje se održava u Dubaiju od 24.do 27.oktobra. Učenica je četvrtog razreda OŠ “Mija Stanimirović” u Nišu i najbolji je programmer u svojoj  školi. Pobeda na državnom takmičenju u Zajačaru otvorila joj je vrata ka svetu. Tim povodom za Jelenu, njenog mentora profesora Gorana Lučića kao i sirektora škole organizovan je prijem u Gradskoj opštini Medijana koja posebnu pažnju već godinama poklanja talentima.  Jelena domačinima, predsedniku GO Medijana Nebojši Kociću  pokazala kako radi robot sa kojim će otputovati za Dubaji da “očisti okean”.

                    “Ovo je samo nastavak politike Gradske opštine Medijana da pomažemo naše  talentovane đake, učenike i studente. Naša Jelena Zdravković je jedina predstavnica Srbije južno od Save i Dunava na takmičenju u Dubaiju i koja će nas predstavljati na Međunarodnom takmičenju iz robotike”, kazao je Nebojša Kocić, predsednik GO Medijana. “Naša je želja da pomognemo mladim ljudima kao što je Jelena ali da budemo i njihova potpora , da ih zadržimo ovde svesni toga da će nam oni biti potrebni.  Jeleni pomažemo tako što ćemo joj platiti boravak u Beogradu  gde će se pripremati za ovo takmičenje, a za to smo izdvojili 22.000 dinara”.

                     Kocić je dodao da se GO Medijana na svaki način trudi da pomogne i  mladim talentima.

                      “Imamo i Fond Sveta Petka koja  brine o našim talentima, uzdvajamo 20.000 dinara za svakog od njih godišnje, a stipendiramo i studenti sa 11.000 dinara na mesečnom nivou”, dodao je Kocić.

                       Prema rečima Jelene Zdravković na takmičenju u Dubaiju biće oko 1700 takmičara iz oko 170 zemalja u svetu.

                      “Pripreme se održavaju  u Beogradu, teku po planu i  robot je pri kraju, ostalo  je samo još par detalja”, kaže Jelena.

                       Ona objašnjava i šta je očekuje na takmičenju. Za one koji se malo razmeju u robotiku to je malo teža lekcija.

                        “Na takmičenju sve ekipe  dobijaju jedan zadatak. Ove godine je to simulacija čišćenja okeana od zagađivača. Ekipe  se takmiče u dve alijanse koje čine tri različite države koje zajedno nastupaju i bore se da što više i u što kraćem roku očiste okean. Koristimo robote za to koji sakupljaju lopte.Male lopte su mikro, a velike makro zagađivači. Kako ih pomeramo na određne platforme čistimo okean. Naš zadatak je da programiramo robote za priupljanje ovih lopti”, objašnjava Jelana i dodaje:

                      “Veliki je uspeh  i samo učestvovati na ovom takmičenju. Dobijamo dosta novog znanja, stičemo nove prijatelje sa svih meridijana koji imaju slična interesovanja kao i mi”, dodaje Jelena.

                         Od prvog razreda ETŠ “Mija Stanimirović” Jelena se  takmiči iz stručnih predmeta.  Mentor Jelene Zdravković ponosi se svojom učenicom.

                            “Bilo je lako odlučiti ko će putovati za Dubai. Jelena je najbolji programer u našoj školi. Ona je ispunila sva moja očekivanja. Odrekla se i odmora samo da je vežbala. Kod je napisala vrlo brzo koji je odmah proradio”, kaže nastavnik Goran Lučić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare