Jedna od dve stipendije nemačke Vlade pripala niškoj gimnazijalki

NIŠ

Jedna od dve stipendije, koliko je nemačka Vlada ove godine dodelila učenicima u Srbiji, pripala je učenici  četvrtog razreda bilingvalnog odeljenja Prve niške gimnazije „Stevan Sremac” Emini Metović. Prestižna DAAD stipendija sasvim zasluženo pripala je ovoj svestranoj učenici zahvaljujući njenim dosadašnjim postignućima i znatno će joj olakšati studiranje u Nemačkoj.

LJubav prema nemačkom jeziku i želja da ga dobro nauči i usavrši dovela je pre četiri godine Eminu Metović u Prvu nišku gimnaziju „Stevan Sremac”, u bilingvalno nemačko odeljenje. Da je uspela i ostvarila svoj cilj u izučavanju nemačkog jezika, dokaz su brojne diplome, poput DSD 1 i DSD 2 diploma, koje je stekla tokom školovanja. Kako kaže, imala je odlične profesore, poput profesorke Olje Babić. Značajan joj je bio i rad sa lektorima u prvoj i drugoj godini. Veoma je zadovoljna znanjem koje je stekla u gimnaziji i kada bi sada morala ponovo da bira školu u kojoj će učiti, opet bi izabrala bilingvalno nemačko odeljenje u „Sremcu”. 

U međuvremenu, polagala je ispit iz nemačkog i u Beogradu i stekla još jednu diplomu nemačkog ‒ TestDaf, a sve te diplome potvrđuju da je Emina dostigla  C1/ C2 nivo znanja. To joj omogućuje da studira na nekom od fakulteta sa nemačkog govornog područja bez polaganja dodatnih ispita. Sa druge strane, humanost i želja da pomaže drugima, rano upoznavanje sa svetom medicine zahvaljujući roditeljima koji su lekari,  dovodi ovu maturantkinju do studija medicine. NJen san je da studira u Ahenu u Nemačkoj.

„Ova stipendija će mi pomoći da stignem lakše do svog cilja. Morala bih prvo da upišem fakultet medicine ovde, kako bih mogla da nastavim studije u Nemačkoj. To je prvi korak koji me očekuje. Stipendija nemačke Vlade će mi znatno olakšati studiranje u smislu benefita koje nudi – obezbeđeni su mi troškovi puta i zdravstveno osiguranje tokom studija, a ja ću se potruditi da ispunim sve kriterijume koji se traže kako bih zadržala stipendiju. Studije medicine traju šest godina i sve bih morala sama da finansiram, tako da mi ova stipendija mnogo znači. Ipak, sada mi je najvažnije da dobro uradim prijemni i upišem medicinu ovde, kako bih mogla zaista da ostvarim svoj konačni cilj”. 

Kada je nemačka Vlada raspisala konkurs za DAAD  stipendiju, nije bilo dileme da će konkurisati. U tome joj je pomogla profesorka nemačkog jezika Olja Babić. 

„Na vreme smo dobili informaciju o konkursu i Emina je odmah počela da  prikuplja dokumentaciju, a ne mogu reći da je bilo malo stavki koje je trebalo ispuniti. Predmetne profesorke hemije i biologije, Snežana Jovanović i Jasmina Miljković, kao i ja, njena profesorka nemačkog, sastavile smo pismo preporuke,  koje sam prevela na nemački jezik. Emina je pripremila svoj CV i napisala motivacono pismo. Sve smo poslali na vreme i kada smo dobili rezultat, bili smo presrećni”.

Emina Metović je svoja, autentična, svestrana, a ne ističe se napadno uprkos svojim brojnim kvalitetima, kaže profesorka Olja Babić. Teško je reći šta je presudilo da ona bude jedna od dve učenice iz Srbije kojima je nemačka komisija dodelila ovu značajnu stipendiju – verovatno, pre svega, njeni vrhunski rezultati iz oblasti nemačkog jezika.

Na nivou Srbije prijavilo se šestoro ili sedmoro kandidata i svi oni imaju odlične rezultate. Ipak, Emina je očigledno uspela da ih svojom biografijom i postignućima ubedi da je ona ta koja zaslužuje ovakvu podršku u daljem obrazovanju.

„Veoma je temeljna, ima je na svim frontovima, vredna je i veoma posvećena svemu što radi“, kaže profesorka Olja Babić.

Svi u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac” presrećni su zbog Emininog uspeha, a uspesi poput njenog su satisfakcija za još posvećeniji rad sa učenicima.

Inače, Emina Metović i još dve učenice najstarije niške gimnazije, LJubica Savić i Jovana LJubisavljević, pripremaju se uveliko, pored ostalih obaveza, i za Republičko takmičenje iz nemačkog jezika, koje ih očekuje krajem maja u Mladenovcu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare