Posle pauze zbog korone maturski balovi ponovo u restoranima i hotelima

NIŠ

Roditelji u učenici osmog razreda osnovnih škola kao i učenici završnih razreda srednjih škola ovih dana uveliko obilaze tržne centre u Nišu u potrazi sa svečanim haljinama i odelima. Posle dve godine pauze koja je nastala zbog korone, maturski balovi se ponovo organizuju u restoranima i hotelima, a za tu prigodu valja pripremiti i svečanu garderobu. I dok deca biraju haljine roditelji se preračunavaju koliko će ih iskorak njihove dece u svet odraslih koštati. Kada se sve stavi na papir cena proslave u restoranu i kupovina garderobe kućni budžet će biti olakšan za nekih 200 do 300 evra, ali roditelji uglavnom ispunjavaju želje dece.

Prema rečima direktora osnovnih škola o tome gde će osmaci organizovati drugarsko veče odlučuje savet roditelja osmog razreda. Uglavnom su se svi ove godine složili da to bude u nekom od restorana.

                 „Organizacija drugarske večeri je već nekoliko godina u obavezi Saveta roditelja koji o tome odlučuju i škola sa tim nema veze. Kako oni odluče tako će i biti, ali uglavnom je ove godine pao izbor na restorane“, kažu direktori osnovnih škola.

                 Slično je i u srednjim školama. Odluku o tome gde se proslavlja matura donosi Savet roditelja. Na školi je da to samo aminuje. I srednjoškolci će na maturski bal u restoranu a izbor restorana je opet u rukama roditelja.

                Cene proslave maturske večeri u niškim restoranima su znatno niže nego u Beogradu, dodaju direktori srednjih škola, i kreću se od 2.800 do skoro 3.500.

                „Našoj školi je dostavljeno nekoliko ponuda sa nekoliko iznosa. Izabrali smo onu koja nam najviše odgovora, a to je 2.800 dinara po osobi. Na taj način želimo da izađemo u susret i djacima i roditeljima. U tu cenu je uračunata hrana i piće, muzika i osugaranje“, kaže direktor ETŠ „Nikola Tesla“ Nebojša Sokolović.

                   Toliko će matursko veče koštati i maturante ETŠ „Mija Stanimirović“ koji su, takođe, za drugarski rastanak izabrali restoran. Na ovu cenu je pitrebno dodati i trošak za fotografisanje i eventualno snimak sa maturske večeri.

                    Pošto je restoran obezbeđen krenulo se sa kupovinom svečanih haljina i odela. Kupuju se haljine, odela, cipele. Zakazuju se rermini za šminkanja i kod frizera. Više vremena u pripremi za mataruski bal provešće devojčice nego dečaci, a sudeći po cenama sve će ih skuplje i koštati.

                      Kupovina haljine ili šiće haljine najveći je izdatak u opremanju maturantkinja, ali i najteži. U prodavnicama u gradu teško je naći kratku haljinu koja košta manje od 5.000 dinara, a neka najniža cena za dužu haljinu je 9.000 dinara, dok cene haljina poznatijih kreatora ili poznatijih robnih marki premašuju 30.000 dinara. Svečanije sandale ili cipele koštaju u proseku 3.000 dinara, a isto toliko para je potrebno za kupovinu torbice koja idu uz obuću. Većina maturantkinja odavno je već rezervisala termine za šminkanje, friziranje i manikir, a sve to, troškove pripreme za maturu povećava za oko 5.000 dinara.

                       Pripreme dečaka za proslavu mature, nakon kupovine garderobe, daleko su jednostavnije, a i jeftinije. Kupovina odela je najveći izdatak i može da košta i i više od 30.000 dinara, zbog čega se maturanti, naročito oni koji završavaju osnovnu školu češće opredeljuju za komibinaciju pantalona, sakoa i košulje, što taj trošak otprilike prepolovi. Iako prilično skupe, maturske ekskurzije i ove godine nisu organizovane, na veliku žalost učenika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare