JEDINI DOBAR MRAK JE BIOSKOPSKI MRAK

 

LESKOVAC

Leskovački kulturni centar i Leskovački internacionalni filmski festival po četvrti put su ugostili reditelje sa prostora bivše Jugoslavije. Desetak poznatih reditelja diskutovalo je na temu ovogodišnje konferencije „Promocija i distribucija filmova u regionu bivših jugoslovenskih republika.“

Domaćin skupa, reditelj Darko Bajić rekao je da ona treba da sažme celu jednu priču i funkcionisanje od udruživanja filmskih reditelja u regionu i rada filmskih centara, pa sve do nečega što bi želeli da se na kraju ovog skupa zaključi kao dekleracija o promociji i distribuciji filmova u regionu.

 

Na žalost, na ovim prostorima mnogi gledaoci ne mogu da vide filmove koji se stvaraju u čitavom regionu i to je često slučaj što postoji mali broj bioskopa koji su okrenuti nekom širem repertoaru, rekao je on.

 

 

Stole Popov, gost iz Makedonije, čiji film „Do balčaka“ je učesnik ovogodišnjeg LIFFE, je podsetio da je i prošle godine pričano na sličnu temu, da je pokrenuta inicijativa za zbližavanje kinematografija, posebno u domenu prikazivanja, a u konačnom delu i proizvodnje filmova. Branko Šmit, hrvatski reditelj čiji film „Metastaze“ je prikazan van konkurencije, i član UO Asocijacije filmskih reditelja Hrvatske, izneo je iskustvo koje imaju u Hrvatskoj. „Udruženje reditelja postoji već 20 godina, ali ključ cele priče je Hrvatski audio-vizuelni centar.

 

Branko Baletić, proslavljeni reditelj iz Crne Gore, prenoseći iskustva iz svoje zemlje, kaže da je udruženje praktično, izmenom zakona, postalo nevladina organizacija i praktično ne postoji.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare