Javno beležnička komora tvrdi: Beležnici overu potpisa birača sprovode nepristrasno

LESKOVAC-BEOGRAD

Javnobeležnička komora Srbije odbacuje navode predstavnikja Grupe građana „Za Leskovac – Zajedno“ da su javni beležnici iz Leskovca opstruirali prosec overe potpisa i ističe da nijednom javnom beležniku nije u interesu da bilo opstruiše bilo favorizuje bilo kog učesnika u izbornom procesu, tvrdi se u saopštenju prosleđenom JUGpressu.
“Javnobeležnička komora Srbije insistira na nepristrasnosti i na zakonitom i pravilnom sprovođenju overe potpisa birača, i stoga se svi javni beležnici, uključujući i javne beležnike iz Leskovca, apsolutno pridržavaju pravila da izlaze na teren po redosledu kojim političke stranke ili grupacije podnose zahteve i u skladu sa raspoloživim kapacitetima.
Konkretno, jedna javnobeležnička kancelarija Leskovcu overavala je potpise ove grupe građana i u petak i u subotu sa po dve ekipe, od ukupno pet koliko ta javnobeležnička kancelarija ima. U datim uslovima i sa načinom na koji je ta politička grupacija organizovala obavljanje ove službene radnje, overen je 621 potpis.
Odgovornost za to kada će i koliko pravnika biti opredeljeno nekoj političkoj stranci stoji isključivo na samim političkim akterima, pa je tako i u slučaju Grupe građana „Za Leskovac-Zajedno“. Takođe, prema zakonu i drugim propisima, odgovornost za organizaciju vremena, mesta i prisustva birača, kao i aktivista koji pružaju logističku podršku procesu, snose politički akteri koji žele da učestvuju na izborima i javni beležnici ne mogu da utiču na to.
Za javnobeležničku profesiju od velikog je značaja da ovako zahtevan i obiman poslao, kao što je overa potpisa birača za parlamentarne, pokrajninske i lokalne izbpore, protekne bez problema, u skladu sa svim propisima koji se u ovome primenjuju.
Javnobeležnička komora Srbije ponovo poziva sve političke aktere, bez razlike, da pristupe overi potpisa birača na propisan način, bez nepotrebne tenzije i bilo kakvog pritisaka”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
precrtaj sns
precrtaj sns
4 godine pre

To ce tek da vidimo.