Javni pozivi za nezaposlene i ove godine

NIŠ

Ove godine Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je 12 javnih poziva koji su namenjeni nezaposlenima i poslodavcima. Očekuje se da u ovaj vid finansijske podrške bude uključeno preko 20.000 lica sa teritoriji Srbije, od toga 2.300 osoba sa invaliditetom. Kada je u pitanju filijala Niš, prošle godine bilo je preko 2.000 lica koja su bila uključena kroz finansijske aktivne mere i za to je izdvojeno preko 650 milina dinara. Svi ovi pozivi mogu se podeliti u 3 grupe, kaže Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Niš.

     „To su programi za samozapošljavanje i radi se o javnom pozivu koji je namenjen nezaposlenim licima. Imamo ih dva, poseban je za lica romske nacionalnosti i javni poziv za ostale nezaposlene. Od ove godine izdvajamo 300.000 za ovu namenu po podnetom zahtevu, odnosno 330.000 ukoliko je u pitanju osoba sa invaliditetom“, kaže Boban Matić.

    Postoje i javni pozivi za dodelu subvencija nezaposlenim licima iz teže zapošljivih kategorija, javni pozivi za javne radove za ostala lica i osobe sa invaliditetom i javni pozivi iz obuke obrazovanja i stručne prakse za mlade.

    „I poslednja grupa javnih poziva namenjena je zapošljavanju osoba sa invaliditteom s obzirom da one spadaju u kategoriju teže zaposlivij osoba. To je javni poziv za refundiranje zarada za osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva kao i programi koji su namenjeni za zapošljavanje i finansiranje osoba sa invaliditetom po posebnim uslovima a to je radna asistencija i prilagođavanje radnog mesta“, objašnjava Matić.

   Za ove javne pozive iz Ministrstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdvojeno je ove godine 6 milijardi i 550 miliona, što jez a milijardu i 300 miliona više u odnosu na prethodnu godinu. Za osobe sa invaliditetom ove godine izdvojeno je 550 miliona dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare