Javna rasprava o Nacrtu Statuta grada Niša trajala deset minuta

NIŠ

Za samo nekoliko minuta završena je javna tribina o nacrtu odluke o izmenama i dopunama Statuta grada Niša. U sali Skupštine grada okupili su se uglavnom radnici gradske uprave i predlagači. Predstavnici nevladinog sektora i opozicije nisu pokazali interesovanje i u vrlo malom broju su bili u skupštinskoj Sali.  Predložene izmene statuta grada predviđaju veće učešće javnosti u radu lokalne samouprave, širi delokrug rada Gradskog veća i formiranje mesnih samouprava.

Predsednik Komisije za statutarna pitanja Nebojša Ranđelović kaže da su pozivi poslati na vreme, pre sedam dana, nakon odluke Gradskog veća, i da su svi imali dovoljno vremena da se upoznaju sa predloženim dokumentom, koji je objavljen na sajti Grada. Dodao je da određeni broj predloga i smernica pristiže mejlom na adresu grada.

“ Današnja javna rasprava je jedna od završnih koraka i okončanja postupka usvajanja i donošenja i zmena i dopuna Statuta grada Niša. Komisija je završila prvi deo svog posla  i sada je u toku javna rasprava. I dolazi debata, kao segment javne rasprave, sa odbornicima Skupštine grada Niša”,  rekao je Ranđelović.

On je rekao da Komisija nije imala mnogo mogućnosti za kreativnost zato što je zakon eksplicitan .

“ Prvenstveno je trebalo uskladiti izmene i dopune Statuta sa novim zakonom , s tim što smo mi nastojali da Statut usklađen sa Zakonom ne bude ograničavajući faktor nego da da šire mogućnosti.”, dodao je Ranđelović.

Ranđelović je ponovio da je ovim izmenama i dopunama predviđenja mogućnost formiranja više gradskih uprava, transparentnost rada gradske uprave, potom mesnih zajednica a predviđena su i veća ovlaščenja Gradskog veća.

“ Radi se o kontroli, postupak kontrole je dat Gradskom veću , i Veće ima šire ovlaščenje “, rekao je Ranđelović

Predstavnici nevledinog sektora, kojih je bilo tek nekoliko, nisu imali primedbe na ponuđeni Nacrt. Na insistiranje novinara rekli su da su njihove primedbe več ucrtane u nacrt.Imali su reči odobravanja za mogućnost organizovanja mesnih zajednica jer, kako je rekla Aleksandra Savić iz Protecte, postojanje ovog oblika organizovanja u lokalnim samoupravama, značiće i “ bolju sponu sa građanima, posebno u pojedinim delovima grada u kojima ne postoji kontakt sa građanima.

“ Mislimo da bi mesne zajednice bile dobar način da se okupe građani i da daju svoj predloge što se tiče budžeta i  velikog broja drugih stvari, problema koji postoje u nekim delovima grada”, rekla je Aleksandra Savić.

Mogućnost formiranja mesnih zajednica naišla na odobravanje jer bi se , kako je rečeno, vlast približila građanima. Međutim u Niškoj inicijativi imaju , kako kažu, dosta “sivih zona “ u samom Nacrtu.

“ Sve opštine u gradu nišu imaju više funkcionera i političara nego što ima Skupština grada Niša i svi organi u Skupštini grada . Tako da , ukoliko pravimo mesne zajednice, kao jedan korak da se približimo građanima, što se tiče budžeta i uopšte odlučivanja od važnosti za život u gradu, mislimo da treba ukinuti opštine, barem  politički deo opštine a tehnički deo opštine , koji bi ingerencijski bio iznad mesnih zajednica , treba da ostane i funkcioniše” mišljenja je Srđan Nonić iz Niške inicijative. On se pita kako će se finansirati mesne zajednice i nije li to opet, kako je rekao  “ način za zapošljavanje partijskih kadrova”.

Iako nije dala očekivane rezultate javna rasprava je ipak danas održana,  kao jedan segment opšte javne rasprave o izmenama i dopunama novog Statuta.

Prekosutra će o ovoj temi diskutovati šefovi odborničkih grupa. Nakon toga predlog izmena i dopuna Statuta ide na dalju proceduru. Treba da bude usvojen od strane Gradskog veća, daje se na mišljenje nadležnom ministarstvu i nakon toga o njemu će odlučivati odbornici grada Niša.

Više puta je objavljeno da kritike i smernice vezane za promenu Statuta , mogu da pošalju preko sajta grada Niša, pa su mnogi iskoristli tu mogućnost . Kako je danas rečeno putem elektronske pošte već su stigli neki predlozi i sugestije.

“Uglavnom su date smernice a ne kritike. Zaštitnik građana insistira, mada se to podrazumeva, da treba u prelaznim i završnim odredbama reću u Statutu da organi koji su izabrani pre nego što su izvršene izmene i dopune , ostaju do kraja mandara aktuelne Skupštine Grada i aktuelne vlasti” objasnio je Ranđelović novinarima .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare