Jasna Kočijašević  i Dragoslav Mihajlović Kanarinac proslavljaju 50 godina umetničkog rada

 

NIŠ

“Oj Srbijo sele rumenoga lica”. – naziv je koncerta koji će se povodom 50 godina umetničkog i stvaralačkog rada Jasne Kočijašević Mihajlović i Dragoslava Mihajlovića Kanarinca  organizovati u dvorani Doma Vojske Srbije u Nišu 23.novembra. Tim povodom je  u Gradskoj kući u Nišu održana  konferencija za novinare poznatih niških izvođača narodne muzike Jasne Kočijašević Mihajlović i Dragoslava Mihajlovića Kanarinca.

Ovaj poznati muzički par već 50 godina na estradnoj sceni Srbije promoviše prave  vrednosti narodne muzike. Ovaj koncert je kruna njihovog dugog i redanog rada na očuvanje narodne tradicije, izvornog zvuka.

 

„Na ovom kocertu biće sublimiran pedesetogodišnji rad naših zaslužnih estradno-muzičkih umetnika Dragoslava Mihajlovića Kanarinca i Jasne Kočijašević Mihajlović, a zahvaljujući njima i časnim pojedincima koji su još uvek prisutni na našoj estradno-muzičkoj sceni narodna muzika je pustila duboke korene i nju je teško iskoreniti bez obzira što ja, i kao muzikolog i kao muzički kritičar, osuđujem mnoge pokušaje da se narodna muzika marginalizuje. To jednostavno nije u skladu sa našim podmlatkom koji treba da se edukuje na tim pravim muzičkim vrednostima koji imaju duboke korene u našem narodu“, rekao govorio je muzički kritičar i publicista Dragoslav Petrović koji je podsetio na dane kada se u muzičkom svetu cenio pre svega kvalitet pevača i njegovih kompozicija.

 

 

 

Jasna Kočijašević Mihajlović je rekla je  da je puno toga obeležilo ovih 50 godina zajedničkog rada sa njenim suprugom Dragoslavom Mihajlovićem i da je veoma uzbuđena zbog koncerta“

“„Svih ovih 50 godina karijere, trudila sam se da ostavim neki trag, pozitivan, i što se tiče same karijere i što se tiče izbora pesama.Mislim da sam u tome uspela jer da nisam ne bi smo danas bili ovde i imali šta da obeležimo. Držim se izvorne muzike. Dok smo bili malo mlađi bilo je i nekog repertoarskog lutanja, a onda sam krenuka svojim putem i za svojim izborom koji sam do danas sledila. U tome je bilo jako važno i to da sam volela ono što radim. Tako uvek dajete ono najbolje i najlepše od sebe, a onda je tu i publika kao najrealniji kritičar koji donosi sud o vašem radu i da li je sve to bilo dobro. Danas mislim da je bilo dobro“, istakla je Jasna Kočijašević Mihajlović.

Dragoslav Mihajlović Kanarinac  najavio je i goste na koncertu, a među njima su Lepa Lukić, Merima Njegomir, Radiša Urošević, Drgan Dimić Dimke, Goran Šeoa Gale iz Kerbera, Niški kamerni hor, Nenad Kamidžorac, Snežana Stanojević, Izvorna folklorna grupa Svrljig.

„Jubilej na muzičkoj sceni slavim u najlepšem grdau Evrope u Nišu i presrečan sam zbog toga, ali sam srećan i što sam sa mojom suprugom Jasnom 50 godina u braku, a toliko zajedno i radimo“, kazao je Dragoslav Mihajlović Kanarinac. „Posle ovog koncerta, uslediće još predesetak koncerta u isto toliko gradova Srbije. Za ovih pola veka bilo je na hiljadu koncerata. Uglavnom su bili solistički. Ja sam imao najviše solističkih koncerata od svih kolega jer sam sve sam radio i jedini gost mi je na koncertima bila Jasna kao i ja na njenim nastupima“.

Dodaje da su nastupali po celoj Evropi, Kanadi, Australiji. Rusiji. U staroj Jugoslaviji su obišli ne samo sve gradove, nego gotovo i svako selo. Dosta su srađivali i sa Vojskom Srbije.

Na konferenciji za novinare predstavljena je i publikacija posvećena pedesetogodišnjici umetničkog i stvaralačkog rada ovog muzičkog para u kojoj se mogu naći brojne ilustracije,ali i komentari i pohvale poznatih estradnih radnika.

Pokrovitelji koncerta su grad Niš i grad Svrljig, dok su suorganizatori gradske opštine Medijana i Palilula, a organizator Udruženje umetnika „Bele note“ Niš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare