Janković: Neće biti mesta za sve obolele

BEOGRAD-LESKOVAC-VRANJE-PREŠEVO-BUJANOVAC

Kapaciteti postojećih kovid bolnica neće biti dovoljni da zbrinu sve obolele i vrlo je izvesno da ćemo ponovo imati opterećenje ne-kovid sistema, izjavio je za dnevni list Danas koordinator kovid bolnica na jugu Srbije Radmilo Janković i upozorio da bi već sledeće nedelje moglo da bude 3.000 zaraženih dnevno.

Janković je upozorio da, ako nema nikakvog poštovanja mera, i ako nema nikakvih koraka da se nešto preduzme, ne možemo očekivati ništa drugačije.

“Mi trenutno imamo oko 30 prijema dnevno u kovid bolnici u Kruševcu. Bolnice u Kruševcu i Batajnici imaju kapacitet od oko 1.500 mesta, trenutno smo negde na polovini. Bolnica u Novom Sadu, u kojoj će biti 500 mesta, trebalo bi da bude otvorena za desetak dana. I pored toga, ne verujem da će ovi kapaciteti biti dovoljni”, upozorio je Janković.

Naveo je da najviše pacijenata u Kruševac stiže iz Rasinskog okruga, Vranja, Preševa i Bujanovca.

“Iz Niša manje, i to je verovatno uticaj vakcinacije, pošto je među pomenutim gradovima u Nišu najviše vakcinisanih”, rekao je Janković.

Na pitanje ko su pacijenti koji su trenutno u bolnicama odgovara da među onima koji nisu vakcinisani “imamo sve starosne kategorije”.

“Međutim, među onima koji su vakcinisani a nalaze se u bolnici, u velikom broju slučajeva  radi  se  o  starijim osobama preko 60 godina, sa hroničnim bolestima, koje su primile dve doze Sinofarm vakcine”, rekao je Janković i naglasio da se ti podaci odnose na kovid bolnicu u Kruševcu, a da veruje da je slična situacija i u Batajnici.

“Među hospitalizovanima u Kruševcu imamo jednu osobu koja je primila Fajzer i jednu koja je primila Sputnjik vakcinu. Ove podatke treba sagledati naravno i u kontekstu činjenice da je u Srbiji dato najviše Sinofarm vakcine, pa da se stoga imože očekivati da najveći broj hospitalizovanih a vakcinisanih budu oni koju su dobili ovu vakcinu”, ukazao je Janković.

Ističe, međutim, da je i pored toga jasno  da kombinacija starosti, hroničnih bolesti i Sinofarm vakcina traži dodatnu zaštitu.

“Treća doza, da, i ja bih rekao pre svega Fajzer vakcine. Jer ako nakon prve dve doze Sinofarma nije došlo do stvaranja odgovarajuće zaštite, zašto bi kod treće doze bilo drugačije”, zaključio je Janković.

Prati
Obavesti me o
guest

4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Fbb
Fbb
2 godine pre

On se pohvalio na mrezama da mu je fajzer opremio kabinet i spoznorisao obuke…

Istina
Istina
2 godine pre

To doktor?! Pozivao na vakcinisanje trudnica, a sam Pfizer tvrdi da nisu ispitane na trudnicama! Doduše, nisu ispitane uopšte, ali trudnice vakcinisati, to ne može tražiti normalan čovek! A tek će odgovarati po tužbi ćerke pok. Dr Lazića, za nesavesno lečenje i smrt doktora! Plaćeni maneken farmakomafije! Proći će i ovo, ne znam kako ćeš medju ljude na ulicu, posle ovog genocida! Jer ovo što radite je genocid!

muki
muki
2 godine pre
Odgovori  Istina

Zato ti najbolje pljeku u levu, plajvaz u desnu ruku pa udri po prosvetiteljsvu i nauci… A to da li je neko dobro lečen ili ne, pusti da odluče raznorazni sudovi časti, pa onda palamudi. Nemoj ovde da širiš paniku.

Fbb
Fbb
2 godine pre
Odgovori  muki

Covek je izneo istinu..
Nesavesno je lecio pokojnog lazica i zato ga je laziceva porodica tuzila… Odveo je coveka u smrt..