JAKŠIĆ : ZAJEDNICA SRPSKIH OPŠTINA KO RIBOLOVAČKI SAVEZ

KOSOVSKA MITROVICA

 

Funkcioner DSS sa Kosova Marko Jakšić rekao je danas za JUGpress da  Zajednica srpskih opoština ima ista ovlašćenja kao I  Ribolovačko savez  I da su Srbi imali mnogo veća prava po Ahtisarijevom planu protiv koga su, svojevremno, u Skupštini Srbije najžešći govornici bili tadašnji poslanici Srpske radiklane stranke Tomislav Nikolić I Aleksandar Vučić.

 

“Ostvarilo se ono što smo i predviđali. Ta zajednica srpskih opština (ZSO) je nevladina organizacija,Ona, doduše, kako reče predsednik, ima i predsednika i potpredsednika, ima grb i pečat, ali i Rribolovački savez ima predsednika, potpredsednika, uzvršni savet, grb, pečat… Prema tome, ove njene funkcije se otprilike svode na to”, rekao je Jakšić.

 

On je dodao da se “od premijera čulo  da ZSO treba da se bavi, kako on kaže, ruralnim i urbanim razvojem, a takođe i naučno-istraživačkim radom”.

“Sve to pokazuje da je Priština bila u pravu, da od trećeg stepena vlasti jednostavno nema ništa i da je cela priča koju je trebala da ispegla takozvani Briselski sporazum ili akt kapitulacije ili akt izdaje na Kosovu. A,  kad je trebalo da se ostvari ta ZSO jednostavno je napravljena po sistemu tresla se gora rodio se miš”.

Za Jakšića je “karakteristična stvar celog sporazuma”  da “nema nigde nijednom rečenicom da piše Srbija. Znači, izuzev gde piše dole na sporazumu „predsednik vlade Srbije“ , nigde,  u celom tekstu,  se ne spominje Srbija. Spominje se negde u desetak i više navrata centralna vlast i Priština, spominje se onda Ustavni sud i zakon Kosova, ali jednostavno Srbije bukvalno nema“.

On je rekao I da “ta ZSO nema nikakva ovlašćenja, laž je velika i priča da je to nešto u korist Srba jednostavno nije tačno. Jedino što je tačno jeste da je Beograd i na ovaj način potvrdio da faktički formira institucije koje su u sklopu tzv. nezavisnog Kosova uz jedan dodatak da če  ta zajednica opština  biti sastavljena od odbornika na osnovu Jahjaginih izvora, koji su birani po zakonima samoproglašene Republike Kosovo i iz tog razloga može da se nazove da je to albanska  zajednica srpskih opština”, rekao je Jakšić.

 

On je ukazao i na to da se „ceo sporazum vezuje samo za ovih desetak opština i vezuje se samo za odbornike koji su birani po zakonu samoproglašene Republike Kosovo“.

Jakšić dodaje da su srpki odbornici u opštinama u kojima živi većinkso albansko stanovništvo “isključeni iz ZSO” .

 

Jakšić je bio  član pregovaračkog tima Srbije koji je, svojevremeno, odbacio Ahtisarijev plan za koji sada kaže da je „ duplo više davao prava Srbima“ u odnosu na „ovo što je potpisano o Zajednici srpskih opština“.

 

„Ahtisarijev plan je predvidjao deo izvršnih vlasti koju bi Srbi imali. Po njemu,  Priština je morala da bude spremna da da ovlašćenja, da ih jednostavno prenese u okviru toga plana.  Mi mso odbili Ahtisarivek plan u Skupštini Srbije u kojoj su tada bili Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić i najveći deo nomenklature Srpske napredne stranke, kao i Socijalistička partija Srbije. Svi su oni tada u Skupštini Srbije glasali protiv Ahtisarijevog plana, bili su, da tako kažem rogobatno gromoglasni, da bi sada pristali i potpisali nešto što je mnogo manje u odnosu na Ahtisarijev plan“, rekao je Jakšić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare