Izviđači Srbije na putu regionalne saradnje

NIŠ

 Na petodnevnoj izviđačkoj razmeni “Izviđač za promene” koja se održava u izviđačkom centru “Ohrid” od 4. do 9. decembra učestvuju i izviđači iz Niša kao deo Saveza izviđača Srbije. U pitanju je prva  aktivnost iz projekta „Scouts united Learn it, Do it, Scout it“ koji finansira Regionalna kancelarija za saradnju sa mladima, institucionalni mehanizam, osnovan od strane učesnika zapadnog Balkana sa ciljem da promovišu duh pomirenja i saradnje između mladih u regionu kroz programe razmene mladih.

                         Savez izviđača Srbije ima ukupno 9 učesnika od ukupno 32, koji su članovi svih niških izviđačkih odreda. Učesnike će predvoditi načelnik Saveza izviđača Grada Niša,  Dušan Đorđević.

                       „Ovaj projekat ima za cilj da dovede potencijalne lidere, koji će biti obučeni da budu inicijatori za buduću regionalnu saradnju i održavanje obnovljene komunikacije. Fokus izviđačke razmene biće usmerenje na saradnju koju je ovaj region imao u prošlosti”, kaže Đorđević.

                        Projekat promoviše  regionalnu, prekograničnu i međukulturnu saradnju.

                       “ Razmena će biti puna neformalnog obrazovanja i pripremiće učesnike da znaju kako da organizuju male radionice o izgradnji mira u svojim zajednicama. Teme u toku pet dana biće: interkulturalni timovi i aktivnosti izgradnje grupa, rešavanje sukoba i izgradnja mira, komunikacija, aktivizam mladih i pripremu za radionice”, ističe Dušan Đorđević.

                         Druga aktivnost su radionice o izgradnji mira koje će u svojim lokalnim jedinicama održavati učesnici iz svake države, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija.

                        U planu je i treća aktivnost i druga izviđačka razmena koje će biti održane na proleće naredne godine, u Cetinju,Crna Gora, kako bi grupa zajedno podelila svoje iskustvo i isplanirala buduće zajedničke aktivnosti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare