Izložbom slika obeležen Vidovdan

LESKOVAC

U kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ otvorena je izložba posvećena stogodišnjici Topličkog ustanka i završetku Velikog rata, ali i uspomeni na poslednje ratne heroje Srbije, 68 rezervista, starešina i bolničara, pripadnika 549. motorizovane brigade. „Na ovaj dan, na Vidovdan, više nego bilo kog drugog dana, u nama se budi potrebu da se podsetimo svih srpskih vojnih stradalnika od Kosovskog boja, do NATO agresije. A njih je toliko da ni mnogo sadržajnije postavke ne bi mogle da obuhvate uspomene na heroje koji su, vekovima unazad, polagali svoje živote za slobodu Srbije“ kaže pukovnik Siniša Nikolić, zamenik komandanta kasarne „Vojvoda Petar Bojović“.

„Od Vidovdana, do Sarajevskog atentata, Rezolucije informbiroa I NATO agresije nema sumnje da je Vidovdan naznačajniji datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda. O značaju Vidovdana, posebno nadahnuto je govorio Vladika Nikolaj, 1939. godine, u Londonu, povodom 550. godišnjice od Kosovskog boja. On je tada istakao sve ono što je mala Srbija učinila u toku pola milenijuma u zaštiti Evrope od Turaka. Pred početak Drugog svetskog rata, tražio je od evropskih zemalja da pomognu Srbiji, koja je vekovima bila na braniku Starog kontinenta. Na Vidovdan je, praktično počeo i Prvi svetski rat, a od svih okupiranih država, samo je u Srbiji dignuta buna protiv osvajača. Naša je obaveza da pamtimo sve junake, koji su položili živote u odbrani otadžbine. Mi, pripadnici 3. Centra za obuku, nastavljamo tradiciju 549. motorizovane brigade, koja se 1998. I 1999. godine nalazila u reonu Prizrena. Stradalo je njih 68-oro i mi ih nikada nećemo zaboraviti. Datumi poput današnjeg, prilika je i da im se još jednom zahvalimo za herojstvo i žrtvu.“

Jedan od priređivača izložbe, Dragan Momčilović, predsednik Udruženja dobrovoljaca u ratovima od 1912. do 1918. godine, naglašava da je ona posvećena Topličkom ustanku, kao i svim ratnim sukobima u modernoj istoriji Srbije.

„Zahvaljujući razumevanju i podršci Ministarstva odbrane i Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, postavka je oživela i počela svoj put po gradovima južne Srbije. Posle Niša i Leskovca, selimo je u Surdulicu. Posetioci su zadovoljni pre svega činjenicom da kroz nju mogu da nauče nove činjenice o Topličkom ustanku i Velikom ratu. Ono što je njena posebna karakteristika jeste deo posvećen ućešću žena u Topličkom ustanku. Te podatke sam nedavno prvi put čuo i hvala srpskim heroinama od kojih su itekako zazirali neprijateljski vojnici.“

Izložbu u kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ građani će moći da vide do 12. jula. U 3. centru očekuju, pre svega, organizovane posete i mole da se te posete najave potpukovniku Goranu Bijuku na broj telefona 060/01-11-914.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare