Izložba suvenira i turističkih publikacija

LESKOVAC

Leskovački kulturni centar bio je domaćin izložbe suvenira i turističkih publkacija. Na ovoj manifestaciji, jedanaestoj po redu, učestvovali su izlagači iz Srbije, Bugarske, Makedonije i Hrvatske. Organizator izložbe je Turistička organizacija Leskovca, čiji direktor, Nebojša Kocić, kaže da se dobroj reči, lepoj slici i predmetima za uspomenu i dugo sećanje još uvel pridaje veliki značaj.

„Srbiju je Bog podario tradicijom i lepotom. I da ništa osim toga nemamo imali bi smo razloge za ponos. Međutim, ako se to potkrepi dobrom organizacijom, posvećenim pristupom i privrednim angažovanjem rezultati su neizbežni. Čitava Srbija je znamenita turistička destinacija i to treba stalno podvlačiti, isticati i unapređivati. Tu je značajan udeo turističkih organizacija. Jedan od načina je upravo i ovaj, da putrem propagandih materijala istaknemo sve ono što je lepo u ovoj zemlji, a ono manje lepo popravimo.“

Manifestaciju je u ime lokalne samouprave otvorila Natalija Cakić, koja je podsetila da je Leskovac grad bogate tradicije i kulture koji svim svojim posetiocima pruža brojne mogućnosti za uživanje.

„Svi turisti koji posete Leskovac mogu uživati u lepoti Jašunjskih manastira, jednoj od najstarijih hidrocentrala na Vučjanki, bogatim postavkama našeg muzeja, u nadaleko čuvenim festivalima poput LIFFE-a, LEDAMUS-a, FAPOR-a, ali i u manifestaciji najkarakterističnijom za naš grad Roštiljijadi. Izložba suvenira i turističkih publikacija je dobar način da predstavimo sva naša istorijska, prirodna i kulturna bogatstva. Ona daje veliki doprinos razvijanju turističke ponude Leskovca što je važno kako za naš grad, tako i za čitav region s obzirom na to da je turizam značajan faktor ekonomskog razvoja, jer danas u turističkim kretanjima učestvuje veoma veliki broj ljudi.“

NAGRADE…

Na ovogodišnjoj Izložbi suvenira i turističkih publikacija izlagači su se takmičili u više kategorija. Nakon trodnevnog žiriranja, petočlani žiri, sastavljen od eminentnih leskovačkih likovnih i književnih umetnika i predstavnika Turističke organizacije grada Leskovca je dodelio nagrade i to:

Jednolisna turistička publikacija: Prva nagrada dodeljuje se Turističkoj organizaciji Kraljevo za kvalitetno informativno i grafički osmišljenu publikaciju; Drugu nagradu dele Turistička organizaciji opštine Trstenik za iscrpnu i informativnu publikaciju o destinacijama i TO Brus (za „Volim Brus“) – likovno i vizuelno osmišljenu publikaciju; Treću nagradu dele Turistička organizacija opštine Babušnica i Turistička organizacija Bujanovac.

Višelisna turistička publikacija do 50 strana: Prva nagrada dodeljuje se Turističkoj organizaciji Novi Bečej (za originalnu, informativnu i znalački osmišljenu publikaciju „Povelja varoši Novi Bečej”); Drugu nagradu dele Turistička organizacija grada Kruševca (za informatino bogatu publikaciju) i Turistička organizacija opštine Stara Pazova (za kvaliltetno vizuelno osmišljenu dvojezičnu publikaciju „Opština Stara Pazova“); Treću nagradu dele Turistička organizacija Čačka (za grafički dobro urađenu i preglednu publikaciju “Manastiri čačanskog kraja), Turistička organizacija opštine Žabalj (za mudro osmišnjenu i grafički bogatu publikaciju „Opština Žabalj“) i Turistička organizacija grada Loznice za sveobuhvatne informacije i smišljene ilustracije u publikaciji „Turistički vodič“.

Turističke publikacije sa preko 50 strana: Prva nagrada dodeljuje se Organizaciji za turizam, kulturu i sport Sokobanja (za kvalitetno osmišljen album umetničkih fotografija u publikaciji „Sokobanja u slikama“; Druga nagrada pripala je TO Vršac (za bogatstvo informacija i fotografija u publikaciji „Grad vetra i vina“); Treća nagrada pripala je TO Novi Bečej („Graditeljstvo – nasleđe Novog Mileševa“)

Video publikacija – promo film: Prva nagrada dodeljuje se TO Dragačevo za film „Sabor trubača“; Druga nagrada pripala je GTO Kragujevac za film „200 godina prve prestonice“); Treća nagrada pripala je TO Kraljevo („Maglić – srednjevekovni grad“).

Video publikacija – reportaža – spot: Prva nagrada dodeljuje se TO Bujanovac za reportažu „Lepša strana Srbije“;

Napomena: prvi put ove godine smo nakon žiriranja odlučili da dodelimo specijalnu nagradu u kategoriji Promo spot, koja će od naredne godine biti uvršćena kao podkategorija u kategoriji Video publikacija, te su sledeći nagrađeni: Prvo mesto pripalo je Organizaciji za turizam, kulturu i sport Sokobanja za spot „Zeleno srce Srbije“; Drugo mesto pripalo je TO grada Požarevca za spot „55. LJubičevske konjičke igre“.

Suvenir: Prva nagrada dodeljuje se Turističkoj organizaciji grada Loznice za set suvenira; Drugu nagradu dele TO opštine Knjaževac (za magnet Ovčica”) i TO opštine Ivanjica za majicu; Treću nagradu dele TO Blace za set suvenira i TO opštine Lebane za suvenir “Dve statue sa zastavama”

Upotrebni predmet: Prva nagrada dodeljuje se TO opštine Trstenik za majicu; Drugu nagradu dele TO grada Zrenjanina za „Ja Zrenjanin volim“, i TO Blace za bojanku „Blački bukvar“; Treću nagradu dele TO Bojnik (za set upotrebnih predmeta) i TO Kuršumlija za „Jestivi kolačić sa motivima Kuršumlije“.

Najoriginalniji eksponat: Prva i jedina nagrada dodeljuje se GTO Kragujevac za „Stereoskopsku razglednicu sa 3D efektom“.

Turistički plakat: Prva nagrada dodeljuje se TO opštine Kuršumlija za plakat „850 godina“; Druga nagradu dele TO Dragačevo za plakat “58. Sabor” i TO Koceljeva za plakat „Festival zimnice“; Treću nagradu dele TO Vlasotince za plakat “Ukusi juga” i TO opštine Medveđa za plakat “Gejzerske noći”.

Turistička fotografija – KOLEKCIJA turističkih fotografija: Prva nagrada dodeljuje se TO Kraljevo za set fotografija “Manastir Studenica”; Druga nagrada dodeljuje se TO Pirot za kolekciju fotografija; Treća nagrada dodeljuje se GTO Kragujevca za set fotografija.

Turistička fotografija – POJEDINAČNA fotografija: Prva nagrada dodeljuje se Turističkoj organizaciji Dragačevo za fotografiju “Deca na livadi”; Druga nagrada dodeljuje se GTO Kragujevac za fotografiju “Fića”; Treća nagrada pripala je TO Čačka za fotografiju “Zimski pejzaž”.

Turistička mapa: Prva nagrada dodeljuje se Turističkoj organizaciji opštine Bela Crkva; Drugo mesto dele TO Niš i TO grada Požarevca; Prva nagrada dodeljuje se Turističkoj organizaciji opštine Bela Crkva.

Turistička razglednica: Prva nagrada dodeljuje se TO Brus za najoriginalniju razglednicu; Druga nagrada dodeljuje se TO opštine Trstenik za set razglednica; Treće mesto dodeljuje se TO grada Loznice „Banja Koviljača“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare