Izložba slika Jovane Mitić

PANČEVO-LESKOVAC

 

U foajeu Kulturnog centra Pančeva,  otvorena je druga samostalna izložba slika Jovane Mitić.

Na izložbi koja će moći da se pogleda do 31. avgusta, prikazane su slike manjeg formata nastale u proteklih osam godina a rađene u tehnici ulje i akril na platnu.

Jovana Mitić je rođena 1984. godine a na slikarskom odseku Fakulteta umetnosti u Nišu je diplomirala 2008. godine u klasi Zorana D. Kostića. Član je ULUPUDS-a i dobitnica je 14 međunarodnih nagrada i priznanja na izložbama u zemlji i inostranstvu: Velika Britanija, SAD, Mađarska, Slovenija, Rumunija, BIH, Srbija.

Učestvovala je do sada na oko 150 grupnih međunarodnih izložbi.

Trenutno živi i stvara u Leskovcu. Iz izvoda likovne kritike Sreto Bošnjaka se navodi:

“Nije nimalo slučajno što smo ovaj kratki pristup slikarskoj umetnosti Jovane Mitić započeli jednim kratkim diskursom koji nije lišen ni poetske dimenzije likovnog jezika. Za nju zaista nije prazna fraza kada kaže da se „u svom stvaralaštvu vraća arhetipu kao najdubljem sloju čovekovog bića. Umetnost kao memorija nekog nepostojećeg (još nepostojećeg) sveta – o svetu koji nikada nije ostvaren i preveden u prostor našeg empirijskog iskustva ali koji postoji na početku svake čovekove moći da pređe iz ništavila u smisaonu neizvesnost mogućeg.”

Jovana Mitic 3 Jovana Mitic 2 Jovana Mitic 1

Sreto Bošnjak dodaje i: “Pripadajući tradiciji moderne Jovana je sve intenzivnije osećala potrebu da se otvori proces kontinuiteta sa najdubljom ne samo praistorijskom već i totalnom praiskonskom (ontološkom) dimenzijom vizuelne umetnosti od praoblika do simbola i od simbola do metafizike. U Jovaninoj slikarskoj praksi rađa se i konsoliduje jezik vizuelne kulture koji znači a ne samo označava. To je jezik jezikotvorne, apsolutne i nezaobilazne činjenice svakog vizuelnog kreativnog čina. Hajdeger ima jednu misao o suštini pojma (“lepo”) estetika: “Lepota je u činu postojanja istine. Isitna obuhvata u sebi lepotu. A istina nije sud, odgovaranje, instrumentalna operacija već samootkrovenje. Prihvatajući ovu Hajdegerovu misao sasvim je logično Jovanino traganje za celovitim likom slike i za korenima u praobliku.”

Jovana Mitić je nedavno učestvovala po pozivu i na 15. međunarodnoj likovnoj koloniji u gradu Szentgotthárd (Monoštor) u Mađarskoj. Na koloniji je  učestvovalo devet eminentnih slikara i vajara iz Italije, Slovenije, Mađarske i Slovačke: vajari Kiraly Ferenc, Jure Markota i Miha Pečar, slikari Dubravko Baumgartner, Endre Gunter, Klavdija Marušić, Csuta Gyorgy, prof. Jaroslav Uhel i Jovana Mitić kao predstavnik Srbije. Koloniju su organizovali Galerija-Muzej Lendava iz Slovenije i Unija Slovenaca u Mađarskoj a koloniju je podržala i opština Monoštor sa gradonačelnikom Gaborom Huszarom. Radovi nastali na koloniji ostaju u legatu galerije, odnosno Unije Slovenaca u Mađarskoj. Izložba nastalih dela biće održana u galeriji u istom gradu, u novembru ove godine sa propratnim katalogom. U pripremi je i samostalna izložba crteža mlade Jovane Mitić, u oktobru ove godine, u organizaciji Muzeja-Galerije opštine Lendava u Sloveniji.

 

 

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare