Izložba “Sima Žikić-svedok ratnih stradanja”

LESKOVAC

U Narodnom muzeju Leskovac otvorena je izložba „Sima Žikić – svedok ratnih stradanja“.

Izložba je priređena u okviru manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ čija je ovogodišnja tema „Muzej u gostima“ i traje od 11. do 20. maja.

Svih ovih deset dana, ulaz je besplatan, a vrata muzeja otvorena su od 10 do 22 sata.
Izložba „Sima Žikić – svedok ratnih stradanja“ je plod gotovo desetogodišnjeg istraživačkog rada autorke Milene Milošević Micić, višeg kustosa i istoričara umetnosti Zavičajnog muzeja Knjaževac i predstavlja protu Simu Žikića kao svedoka ratnih stradanja stanovnika timočke krajine tokom Balkanskih i Prvog svetskog rata.
Ona kaže da je Zavičajni muzej u Knjaževcu uspostavio kontakt 2007/8 godine sa naslednicima i uz pomoć saradnika iz biblioteke u tom gradu uspeli su da na svetlo dana iznesu zaboravljene podatke o radu i doprinosu prote Sime Žikića.


„On je rođen krajem 19. veka u Zaječaru i da je ostao tamo da živi i radi bio bi prvi školovani akademski slikar. On je kao talentovani đak uz podršku tadašnjeg episkopa timočkog Melentija otišao u Rusiju na školovanje. Njegovi gimnazijski profesori su mu napravili izložbu i aukciju, zapravo jednu vrstu lutrije i tako skupili sredstva za školovanje u Rusiji. On je tamo završio Živopisačku školu, a zatim i Bogosloviju. Vratio se u Srbiju da bi odslužio vojni rok i onda je krenuo da se bavi prosvetnim radom. Prvi posao učitelja dobio je u selu Oblačina u okolini Niša. Ubrzo se vraća u Timočku krajinu gde postaje svešteno lice. On je bio sveštenik, veroučitelj, nastavnik slikanja i crtanja, pedagod, učitelj, ali i veliki dobrotvor. Obnovio je rad Crvenog krsta, bio njegov doživotni predsednik, pomagao mlade, talentovane i siromašne učenike, obnovio pevačko društvo, hor „Sveti kralj Stefan Dečanski“ koji i danas postoji i funkcioniše…“
U okviru izložbe emitovan je i kratki film o proti Simi Žikiću.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare