Izložba „RE: organizacija“

VRANJE

U maloj sali Galerije Narodnog muzeja u Vranju večeras u 19 sati biće otvorena Izložba pod nazivom „RE: organizacija“, autora Ljubomira Vučinića, Željke Momirov i Đorđa Arnauta.

Projekat „RE: organizacija“ je kolaborativno-koncepcijska likovna aktivnost umetnika orijentisanih ka aspektu art instalacije ova tri autora.

Radi se o umetničkim  aktivnostima u reorganizaciji namenskih galerijskih prostora, organizovanih po konvenciji zid-slika, ka novom vizibilnom obliku enterijera, novonastale usaglašene estetike.

Modalitet za formiranje umetničkog zajedničkog rada je u formatu konstruktivizma  i kao takav se ostvaruje upotrebom tehničkih- građevinskih materijala, te sličnih efemernih struktura  koje  namenskom intervencijom dobijaju likovni sadržaj.

Umetnici se u radnoj stratregiji predhodno dogovaraju o svakoj pojedinačnoj lokaciji  i na tim pozicijama oblikuju osnovnu skicu instalacije sa mogućim lično poetskim odstupanjima vođenih  poetikom samog prostornog-enterijerskog oblika, poštujući specifičnosti i logiku In Situ zatečenog stanja. Završni format je nova „slika“ lična u rukopisu autora i koherentna kao jedinstveni vizibilitet prostorne instalacije. Projekat je zamišljen da osim trajanja u okviru izlagačkog termina  podrazumeva post produkcijsku evaluaciju sa pratećom dokumentacijom.

Glavni cilj ovog projekta je umetničko istraživački rad zasnovan na specifičnim iskustvima umetnika  na  različitim lokacijama,  a u formalnom smislu orijentisan je na  sagledavanje korelacije objekat-prostor.

Željka Momirov je Novosađanka. Diplomirala je 1987. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Katedra vajarstva, smer skulptura u prostoru i arhitekturi. Umetnički je rukovodilac Blok galerije u Novom Beogradu gde živi i stvara.

I Ljubomir Vučinić je iz Novog Sada gde je i završio Akademiju umetnosti, osnovne i magistarske studije grafike. Od 2005. godine bavi se pedagoškim radom na istoj instituciji u zvanju vanrednog profesora za oblast crtež. Umetnički radovi ovog autora nalaze se u značajnim zbirkama i kolekcijama od javnog značaja u zemlji i inostranstvu.

Beograđanin Ðorđe Arnaut diplomirao je na Odseku skulptura u prostoru i arhitekturi beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti, na katedri vajarstva. Predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju u Republici Srpskoj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare