Izložba postera iz CERN-a u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac

NIŠ

 U okviru programa Cultural Collisions Srbija, Departman za fiziku PMF-a u Nišu pokrenuo je akciju izložbenih postavki u niškim gimnazijama. Prva od niza izložbi održana je u Gimnaziji „9. maj“ u Nišu, a potom u u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac“.

                             Profesor dr Dragoljub Dimitrijević je ovom prilikom  održao je popularno predavanje Čestice i fizika, o fizici čestica visokih energija, kosmologiji i poreklu Svemira.

                       „Izložba postera  učenici su imali priliku da se upoznaju sa najnovijim naučnim otkrićima i dostignućima u fizici čestica, astrofizici  i kosmologiji. Uporedo sa posterima, na tri ekrana u okviru gimnazije data je prezentacija CERN-a. Cilj izložbe je bio da učenicima pruži priliku da se informišu o dostignućima u ovim oblastima nauke na interaktivan i zanimljiv način, da se upoznaju sa umetničkim doživljajima, inače „nevidljivih“ fenomena koje su kreirali sami naučnici, i da ih podstaknu na lični doživljaj „graničnih“ fenomena savremene fizike“, kažu predavači sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

                          Postere je pretežno dizajnirao je dr Michael Hoch, rukovodilac projekta Origin-art@CMS i njegove kolege iz CERN-a, a njihovo štampanje finansirano je od strane Austrijskog kulturnog foruma Beograd, Evropskog društva fizičara  i Mreža matematičke i teorijske fizike za Jugoistočnu Evropu– Centar Niš.

                      Na posterima koji su bili izloženi u holu Prve niške gimnazije Stevan Sremac, mogao se videti prikaz i opis teorije Velikog praska, Sunca, Zemlje iznad mesečevog horizonta, Stvaranje zvezda u maglini Orao, galaksije blizanci, kao i Standardni model fizike elementarnih čestica. Profesori su o ovim temama razgovarali i sa učenicima i odgovarali na sva njihova pitanja koja se tiču Svemira.

                 Izložbe se realizuju kao nastavak saradnje profesora dr Gorana Đorđevića, šefa Katedre za Teorijsku fiziku i primene u Nišu i izvršnog direktora SEENET-MTP Mreže, sa kolegama iz CERN-a.

                  U realizaciji ovih aktivnosti učestvuje više mladih kolega Departmana za fiziku, dok je dr Lazara Radenković zadužen za sprovođenje i koordinaciju aktivnosti.

                 Pored pomenutih izložbi u Gimnaziji „9. maj“ i Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac“, planirane su izložbe i u ostalim niškim gimnazijama sredinom marta, dok će stalna postavka biti organizovana na Departmanu za fiziku, PMF Niš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare