Niš među gradovima koji su najviše uštedeli električnu energiju

NIŠ

Ministarstvo rudarstva i energetike je objavilo spisak osam gradova u Srbiji, koji su najviše smanjili potrošnju električne energije u odnosu na prethodnu godinu. Na listi se našao i Niš, a iz Grada poručuju da je potrošnja smanjena za oko 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

                              Dok traje svetska energetska kriza, Grad Niš se pohvalio „domaćinskim i odgovornim ponašanjem“ i dodaju da je ušteđeno 15 odsto električne energije u odnosu na isti period prošle godine. Iz Grada Niša je stigla pohvala građanima i zaposlenima u javnom sektoru na odgovornom ponašanju.

                         „Grad Niš je u prvih deset gradova u Srbiji po uštedi električne energije, objavilo je Minsitarstvo rudarstva i energetike, po podacima iz februara ove godine. Podsećanja radi, prošle godine država je uputila apel svim lokalnim samoupravama i građanima da smanje potrošnju električne energije dok traje globalna energetska kriza. U skladu sa ovom inicijativom, Grad Niš je uputio apel svojoj lokalnoj samoupravi, ustanovama kulture, socijalne zaštite i obrazovanja i javnim gradskim preduzećima. Da je ova molba urodila plodom, i da se Grad Niš domaćinski ponašao, govore uporedni podaci iz prethodne i ove godine o uštedi potrošnje električne energije“, izjavio je Miljan Ćirković, v. d. zamenika načelnika Uprave za društvene delatnosti.

                       On dodaje da je JKP Direkcija za javni gradski prevoz za decembar i januar ove grejne sezone potrošila gotovo 15 posto manje struje u odnosu na iste mesece u prethodnoj grejnoj sezoni.

                        Što se tiče ustanova kulture, potrošnja električne energije se smanjila za gotovo 20 posto u proseku. Kada je u pitanju javna rasveta, semafori, javni toaleti, potrošnja je gotovo 50 odsto manja u odnosu na prethodne godine.

                          Jedan od primera uštede električne energije je i SC „Čair“, čija je potrošnja u proseku za 18 posto manja u odnosu na iste mesece prethodne godine.

                           Najveće uštede električne energije ostvarene su u Beogradu, Nišu, Smederevu, Subotici, Novom Sadu, Kragujevcu, Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici, navodi se u objavi Ministarstva rudarstva i energetike.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare