Izložba novčanica: Ono kad smo svi bili milijarderi

LESKOVAC

U galeriji Narodnog muzeja Leskovac otvorena je izložba „Papir govori – Novac Srbije i Jugoslavije 1887.-1996.”. Autor izložbe je Nebojša Dimitrijević, koji ističe da ovom izložbom pokazuje da novac nije samo simbol vrednosti, već i simbol državnosti, predstavlja prošlost, sadašnjost i težnju za budućnosti države.

„Ako naš novac stavite jedan pored drugog dobićete jednu istorijsku čitanku, gde putem novca možete da saznate mnogo o društvenim, političkim i estetskim promenama koje su se dešavale na našem prostoru u periodu od 1887.-1996. Novac ne treba ceniti samo kao vrednost, kao nešto što svakodnevno koristimo, nego i kao sliku naše države, naše državnosti, nacije, jer se na novcu nalaze naši simboli.“

Dimitrijević se zahvalio i kolegama koji su sa njim učestvovali u pripremanju ove izložbe.

Direkorka Narodnog muzeja Mira Ninošević rekla je da je papirni i kovani novac objedinjen 2017. godine u jednu zbirku od antike do savremenog doba i broji 5704 jedinice.

„Večerašnja izložba pokazuje reprezentativne eksponate iz numizmatičke zbirke muzeja koja je decenijama prikupljana. Izloženo je 70 primeraka papirnog novca i ova izložba predstavlja deo kolekcije koja na najbolji način opisuje istorijske prilike datog perioda.“Izložbu je otvorila Milica Ristić, član Kabineta gradonačelnika, koja je rekla da je novac fenomen za koji kažu da je krupna stvar koja ljude čini sitnim.

„Svaka od razvojnih faza novca, počev od metalnog novca i pensatornog plaćanja, novčanica, papirnog novca, do žiralnog i elektronskog, ostavila posebnu priču o našoj naciji i našem narodu. Papirni novac Jugoslavije oslikavali su velikani srpske umetnosti. Ove novčanice imaju toliko toga da nam kažu zato hvala autoru koji se potrudio da nam njihov jezik približi.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare