Izložba nakita Lore Bredšo Hip

LESKOVAC

U Narodnoj biblioteci otvorena je izložba nakita irske umetnice i dizajnera umetničkog nakita Lore Bredšo Hip.

Ona izrađuje primerke umetničkog nakita za svakodnevno nošenje koristeći različite materijale.

Obrazovala se u Irskoj, Engleskoj, Italiji i Holandiji.

Studirala je različite tehnike stvaranja umetničkih dela i dva mastera, jedan iz dizajna nakita, a drugi iz antropolodije.

Lora koristi svoje znanje iz antropologije i dizajna za razvijanje ideja i projekata van granica konvencionalne umetnosti.

Izlagala je širom Evrope, dobila prestižnu nagradu na festivalu srebrnog nakita u Poljskoj, 2013. godine.

Autorka je brojnih članaka objavljenih u stručnim umetničkim časopisima, a napisala je i priredila četiri knjige o umetnosti.

Organizovala je i zajedničke izložbe sa drugim umetnicima koje su gostovale po galerijama i muzejima širom sveta, od SAD do Australije. Tokom boravka u Srbiji, jer poslednjih godinu dana živi u Leskovcu sa suprugom i dvoje dece, otvorila je galeriju u kojoj je organizovala seriju onlajn izložbi sa fokusom na žene u umetnosti, izlažući radove umetnica iz Irske, Holandije, Nemačke, SAD i Novog Zelanda. Lora Bredšo Hip ističe da je Leskovac prihvatio punim srcem i raširenih ruku.

„Nakit koji vidimo večeras je mali deo moje kolekcije. Ovo je neka retrospektiva mog desetogodišnjeg rada. Zainteresovana sam za nakit zbog njegove povezanosti sa telom, jer se, za razliku od drugih umetničkih dela, ovo nosi. Ako ne možemo da posedujemo neki umetnički predmet, možemo da imamo makar jedan nakit. To povezuje ljubav, tradiciju i dekoraciju, nešto što je vredno. Ja kombinujem ove ideje i drago mi je što ljudi to mogu da vide i da razmisle o tome.“

Izložbu je otvorila VD direktorka biblioteke Vesna Ilić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare