Izložba „Mića Popović i njegovi savremenici“

LESKOVAC

U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra postavljena je izložba „Mića Popović i njegovi savremenici“ iz kolekcije Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu. Izložba je koncepcijski tako osmišljena da pruža uvid u stanje i kretanja u našoj umetnosti tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, odnosno u vreme najveće slikarske i izložbene aktivnosti Miće Popovića.

Izložba sadrži dela 22 autora, priličnog generacijskog raspona, od umetnika koji su u periodu između dva svetska rata počeli svoje karijere i imali već etablirani status u vreme kada je Mića Popović počinjao (Ivan Tabaković, Peđa Milosavljević, Milenko Šerban, Mihailo Petrov, Cuca Sokić), preko prijatelja i kolega sa studija, odnosno pojedinih članova Zadarske grupe i generacijski bliskih kolega (Bata Mihajlović, Kosa Bokšan, Stojan Ćelić, Miodrag Protić, Mladen Srbinović, Lazar Vujaklija, Božidar Prodanović, Zoran Pavlović, Boža Ilić, Gabor Silađi), do umetnika sledeće generacije (Olja Ivanjicki, Radomir Reljić, Bojan Bem, Miodrag Rogić, Moma Antonović, Siniša Vuković). Ova reprezentativna izložba biće otvorena do kraja februara.

Autor izložbe, muzejski savetnik Milica Todorović, rekla je da se radi o sadržajnoj izložbi, koja je omaž ne samom Mići Popoviću, nego i njegovim savremenicima.

„Ovde su izloženi radovi devetoro umetnika koji su članovi Srpske akademije nauka i umetnosti, brojnih profesora sa raznih fakulteta umetnosti u zemlji… Ovo je presek srpske istorije umetnosti druge polovine 20. veka.“

Izložba „Mića Popović i njegovi savremenici“ je jedna od niza izložbi u najavi pomoću koje će leskovačka publika imati prilike da vidi slike koja poseduju kulturne ustanove raznih gradova u Srbiji, a takođe će i Leskovački kulturni centar gostovati sa svojim postavkama u okviru ove kulturne razmene.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare