Izložba i promocija kataloga legata Vere Cenić danas u pozorištu ,,Bora Stanković”

VRANJE

Promocija „Kataloga legata Vere Cenić“ i izložba „Larus argentatus dr Vere Cenić“ biće održani danas, 30. januara u 18 časova u Pozorištu „Bora Stanković“ u Vranju.

Vere Cenić (1930 – 2020) bila je profesorka književnosti, književna teoretičarka, književnica i prva žena doktor/ka nauka iz Vranja. Magistrirala je i doktorirala na Filološkom fakultetu u Beogradu na grupi za sprskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost, a radila je kao profesorka jezika i književnosti u Učiteljskoj školi i Pedagoškoj akademiji ,,Ivo Andrić”, preteča današnjeg Pedagoškog fakulteta. 

Autorke izložbe i kataloga su više diplomirane bibliotekarke Aleksandra Antić i Jasmina Knežević. Legat je predat Biblioteci ,,Bora Stanković” u novembru 2022. godine i od tada je dostupan javnosti. Katalog Legata Vere Cenić objavljen je kao treća bibliografija u nizu predstavljanja legata biblioteka celina koje baštini Biblioteka u Vranju.

Pored bibliografskog popisa knjiga, Katalog donosi i biografske činjenice o Veri Cenić, detalje iz kulturnog i prosvetnog života lokalne zajednice, omogućuje bolje poznavanje istorije književnosti objavljene na srpskom jeziku, pruža osnove za dalja istraživanja iz istorije književnosti, književne kritike, teorije književnosti, filologije, lingvistike, zavičajne istorije, istoriografije, folkloristike i drugih disciplina, istakli su iz vranjske Biblioteke. 

Izložbom ,,Larus argentatus dr Vere Cenić” kako navode se kroz verodostojno portretisanje heroine našeg grada daje svojevrsni omaž jednoj bogatoj biografiji.

,,Nadamo se da smo u ovom sveobuhvatnom pregledu jedne značajne pisane zaostavštine osenčili intelektualni angažman Vere Cenić i dali valjano tumačenje njene lične lektire, a sve knjige i periodika iz legatske biblioteke su dostupne građanima, što je od ogromnog kulturnog značaja kako za našu Biblioteku, tako i za naš grad”, navode iz Biblioteke.

Realizaciju izložbe i objavljivanje kataloga podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje u okviru Projekta „Larus argentatus dr Vere Cenić“. (kraj) DC/LJS

421904305_775755301252965_8707332323869155903_n.jpg
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare