Izložba “Gustav Klimt-preteča moderne”

LESKOVAC

Leskovački kulturni centar priredio je dokumentarnu izložbu Austrijskog kulturnog foruma „Gustav Klimt – preteča moderne“.

Kroz reprodukcije umetničkih dela, autentične fotografije i tekstove, posetioci mogu da prate ključne faze u životu i stvaralaštvu velikog austrijskog slikara.

Ivana Ristić, autor izložbe i urednik kulturnog programa LKC-a rekla je da se život i delo Gustava Klimta podudara sa zlatnim dobom Beča krajem 19. i početkom 20. veka, kada je nastajao modernizam.
„Izložba govori i o Beču iz tog perioda. Na razmeđi dva veka, Beč je kao rezidencija Austro-Ugarske monarhije, bio duhovno središte Evrope, uz Pariz, Minhen i London. Bio je jedna od kolevki moderne, a 1910. godine sa dva miliona stanovnika i jedan od pet najvećih gradova na svetu. U tom i takvom Beču, rođen je, stvarao i umro Gustav Klimt, koji je svojim delima ostavio trajan pečat u ovom gradu i izvršio veliki uticaj na mnoge slikare, kao što su Oskar Kokoška i Egon Šile.“
Likovni kritičari ocenili su da spada u autore primenjene umetnosti čije su slike dostigle najviše cene na aukcijama u 21. veku. Od Klimtovih portreta žena iz visokog društva, koji su mu omogućili finansijsku nezavisnost, najpoznatiji su portreti Adele Bloh Bauer, jedine koju je naslikao dva puta. „Žene u zlatu“ spadaju u najznačajnija dela njegovog stvaralaštva, a za najpoznatije delo Gustava Klimta smatra se „Poljubac“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare