Izložba crteža iz fonda galerije “Lazar Vozarević” iz Sremske Mitrovice

LESKOVAC

Narodni muzej u Leskovcu priredio je izložbu crteža iz fonda galerije „Lazar Vozarević“ iz Sremske Mitrovice, pod naslovom „Od snoviđenja do mita“. Izložba predstavlja deo crtačkog opusa Lazara Vozarevića i izložen je 21 crtež. Reč je o celokupnoj zbirci crteža, koja se nalazi u posedu matične galerije, a izloženi crteži su iz svih perioda stvaranja Lazara Vozarevića (period od 1951.-1967.), jednog od najvećih umetnika druge polovine XX veka u srpskoj umetnosti.

Stvarajući u posleratnom periodu Lazar Vozarević je bio jedan od onih umetnika, koji je ne samo sledio, nego i utirao puteve srpskog modernizma. Tragajući za svojim stilom, u kristalizaciji umetničkih težnji i raznorodnih uticaja Vozarević će najveći značaj pridavati upravo crtežu. Kroz crtež je odmeravao kreativnu misao, eksperimentisao, uvodio novine i ono što je najvažnije tražio svoje mesto u slikarstvu. Kao jedna od najznačajnijih umetničkih pojava u srpskoj posleratnoj umetnosti Lazar Vozarević je obeležio šestu i sedmu deceniju dvadesetog veka stvorivši u domenu crteža antologijska dela i najviše domete u srpskoj modernoj umetosti.

Nakon otvaranja izložbe prikazan je i dokumentarni film „U zavičaju živeti posle smrti“, autora Igora Čolaka, koji govori o radu i delu Lazara Vozarevića.

Istoričarka umetnosti Marija Vukajlović otvorila je izložbu govorivši opširno o izloženim delima Lazara Vozarevića.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare