“Izlaz”, retrospektivna izložba slika osoba lišenih slobode

LESKOVAC

U čitaonici Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ u Leskovcu u saradnji sa Okružnim zatvorom u Leskovcu organizovana je retrospektivna izložba literarnih i likovnih radova lica lišenih slobode „Izlaz“. Ovo je nastavak saradnje, jer je sekcije lica lišenih slobode „Free Aps“ poklonila biblioteci, povodom 140 godina postojanja, 140 ručno rađenih bukmarkera.

Ovu neobičnu izložbu otvorio je Goran Petronijević, upravnik Okružnog zatvora Leskovac, koji je rekao da okružni zatvor, kao društveno odgovorna institucija, ima odličnu saradnju sa društvenom zajednicom na nivou čitavog Jablaničkog okruga.

„Zahvalni smo biblioteci na saradnji, razumevanju i donaciji knjiga. Inače, sankcije postoje od još od početka društvenih zajednica, ali su danas na jednom naprednom i humanom nivou. Kažu da je zatvor za ljude i to jeste tako. U leskovačkom okružnom zatvoru se trudimo da sve naše štićenike tretiramo kao ljude sa neophodnom empatijom i željom da pronađemo i aktiviramo ono pozitivno u njima, sa krajnim ciljem resocijalizacije i povratka u društvo. S tim u vezi dosta se ulaže u njihovu edukaciju, u razvijanje njihovih pozitivnih i korisnih veština, a svakako i slobodnovremenske aktivnosti, gde spadaju i umetničke radionice. Jedan od lepših načina da se to vreme iskoristi je i slikarstvo, pomoću koga mogu da izraze svoje emocije i stanje. Sa ponosom otvaram ovu izložbu, jer je ovo jedan od najlepših načina da se jedna ustanova za izvršenje krivičnih sankcija predstavi javnosti.“

Okupljenima se obratio i slikar Bratislav Anđelković, poznatiji kao Bata iz Vučja, koji je rekao da na pojedinim slikama mogu da pozavide i neki akademski slikari.

Biblioteka je ovom prilikom poklonila 300 knjiga Okružnom zatvoru, kako bi se popunio njihov knjižni fond, kako bi se dobila biblioteka koja bi bila registrovana u okviru matične biblioteke u Leskovcu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare