Izložba Austrijskog kulturnog foruma

VRANJE

U Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju otvorena je izložba „Burno zatišje pred buru – period uoči 1924. godine“. Reč je o dokumentarnoj izložbi o kulturi, nauci i umetnosti u Austrougrarskom periodu pre Prvog svetskog rata.

„Ovo je jedna u nizu postavki koju ćemo zajedno realizovati u narednom periodu. Ova izložba sublimira kompletnu istoriju do prvog svetskog rata. Ovde imamo priliku da vidimo kako su se uoči Prvog svetskog rata razvijale ne samo umetnost i književnost, već i pokreti koji su bili protiv nacionalizma, protiv rata, mirovni pokreti, učešće žena u politici i nauci. Izložba predstavlja jednu vrstu spone između onoga što smo već videli, izložbe Gustava Klinta i Kaliope – žene u Austriji i onoga što će tek doći, a to je „150. godina Rim štrase“ koja će  u Vranju biti otvorena 18. maja,“ rekla je vd direktorke Narodnog univerziteta, Gordana Dimitrojević.

Ona je najavila da će Ambasada Austrije zajedno Narodnim univerzitetom, 28. aprila organizovati predavanja informativnog karaktera o studiranju u ovoj zemlji i o mogućnostima putovanja i dobijanja radne vize u Austriji.

Otvarajući izložbu, većnica Zorica Jović je izrazila zadovoljstvo zbog dobre saradnje Austrijskog kulturnog foruma i ove javne ustanove u Vranju. To je još jedan dokaz da Vranje nije na kraju sveta i da nije teško uspostaviti jednu ovakvu saradnju na kulturnom nivou dve države, rekla je većnica.

Izložbu su organizovali Narodni Univerzitet Vranje i Austrijski kulturni forum pri Ambasadi ove zemlje u Beogradu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare