Tomic : Sud ponistio resenje o projektnom sufinansiranju medija

LESKOVAC

Direktor Radija „016“ Jugoslav Tomić održao je konferenciju za medije na kojoj je želeo da javnost upozna sa presudom Upravnog suda Republike Srbije – odeljenja u Nišu.

Radi se o sudskom sporu koji je Radio 016 pokrenuo u vezi sa Rešenjem načelnika Gradske uprave za društvene delatnosti grada Leskovca, a koje se odnosi na raspodelu sredstava po raspisanom Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Leskovca u 2016. godini.
„Pored Radija „016“ tužbu Upravnom sudu na ovo Rešenje, uputio je i Radio „City“ iz Niša, a tužbe su uvažene i poništeno je Rešenje načelnika Gradske uprave za društvene delatnosti grada Leskovca. U izvršenju ove Presude, tuženi organ je dužan da donese novo i na zakonu zasnovano rešenje, pridržavajući se primedaba Suda iznetih u Presudi, u roku i na način propisan odredbom člana 69, stav 2. Zakona o upravnim sporovima, a u kome piše da je taj rok 30 dana, što do današnjeg dana nije ispoštovano. Naravno, tu su i sudski troškovi u iznosu od 70.370,00 dinara, koje je Gradska uprava za društvene delatnosti trebalo da uplati u roku od 15 dana Radiju „City“ i Radiju „016“, znači, do kraja februara ove godine, što takođe nije učinjeno.“


Tomić kaže da, pored Gradske uprave za društvene delatnosti i njenog načelnika, odgovornost za ovakvu presudu, snose i članovi Gradskog veća i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji su na nezakonito Rešenje dali saglasnost na sednici Gradskog veća, početkom aprila 2016. godine, znajući, ili su bar trebali da znaju, da je ono suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima i Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.
„Dve negativne presude za dve godine, jer podsećam da je i rešenje za raspodelu sredstava u 2015. poništeno, a siguran sam da će se to desiti i treći put za Rešenje o raspodeli sredstava medijima po raspisanom konkursu za ovu, 2017. godinu. Možemo da se „pohvalimo“, da smo jedini grad u Srbiji, kome je to pošlo za rukom, da dve godine za redom, budu poništena rešenja o raspodeli sredstava po konkursima medijima u Leskovcu. Podeliti za dve godine 30 miliona dinara poreskih obveznika Leskovca, protivzakonito, medijima u Leskovcu i okolini, i platiti još 150.000 dinara sudske troškove, a da zato niko nije odgovoran, govori o bahatoj i neodgovornoj vlasti u našem gradu. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović stoji iza svega ovoga svojim neodgovornim i bahatim ponašanjem, pokrivajući se odlukama Komisije, Uprave za društvene delatnosti i Gradskog veća, gde sede sve sami poslušnici, koji nemaju hrabrosti i morala da mu se suprotstave. A njegove izjave članovima komisije da Radio „016“ „ne sme da dobije ni dinara“ i „da radio stanicama ne smete davati sredstva, jer je radio Leskovac otišao u likvidaciju“ su neozbiljne i besmislene, jer gradonačelnik mora da zna da se mediji finansiraju, ne po njegovoj želji i volji, već po ponuđenim projektima, i to po Zakonu o javnom informisanju i medijima i Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.“
Direktor Radija „016“ Jugoslav Tomić je podsetio da je ovaj radio najstariji medij u gradu (postoji 25 godina), da je godinama, a i sada, najslušanija radio stanica u Jablaničkom okrugu, po ispitivanjima IPSOS – Stratedžik Marketinga iz Beograda, te dobitnik mnogih nagrada i priznanja, sa mnogim odobrenim projektima od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i koji se nikada nije bavio prljavštinom zvanom politika.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
nesss
nesss
7 godine pre

Ma sve u redu al nikad neću da shvatim: privatan posao, privatni profit, državne pare..