Izgradnja stanova za izbeglice

NIŠ

U avgustu 75 porodica , izbeglica iz bivših jugoslovenskih republika useljuju se u stanove

Izgradnju stanova  manenjenih izbeglicama iz  bivših jugoslovenskih republika  koji se nalaze i  Ulici dr Miloša Đorića biće završena u avgustu i primiće stanare. U ovoj ulici  grade se dve lamele sa 75 stanova namenjenih izbeglicama.

Izgradnju stanva  finansira Evropska investiciona banka donacijom od oko milion i pet stotina hiljada eura, uz učešće grada Niša,  koji je obezbedio građevinsko zemljište i urediio komunalnu infrastrukturu ukupne vrednosti od oko 50 miliona dinara. 

”Sve to od velikog je značaja za grad. Socijalni stanovi su završeni, GSA je raspisala tender za nove tri lamele u ulici Majakovskog, uskoro počinje gradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti, i uz brojne projekte privatnog sektora, možemo da kažemo da se Niš užurbano gradi i razvija”, rekao je Gradonačelnik i naglasio da će, u okviru ovog projekta, biti uređena i saobraćajnica koja vodi prema Podviniku, gde živi veći broj građana koji će, takođe, konačno dobiti svu nedostajuću infrastrukturu”, rekao je prilikom obilaska gradilišta gradonačelnik Bulatović. On je dodao da je ovo prva faza, i da će u narednoj, biti izgrađeno još 140 stanova.

U ovom trenutku u Nišu živi oko 2000 izbeglih lica koji  imaju pravo da konkurišu za otkup, odnosno iznajmljivanje ovih stanova.

“Što se tiče obaveza grada,to je oko 200 i nešto miliona, gde grad ima obavezu da uradi nedostajaću infrastrukturu, saobraćajnice i parterno uređenje u vrednosti od 32 miliona dinara. Grad je u obavezi da izgradi i trafo stanicu u vrednosti od šest miliona, a sama vrednost parcele je 25 miliona dinara, tako da je grad dosta uložio u ovaj projekat” rekao je poverenik za izbeglice Boris Nužda

Olakšavajuća okolnost je to što već postoji kanalizaciona mreža”, kaže većnica Tijana Đorđević Ilić. “Očekujemo da izgradnja stanova bude završena 2019.godine kada će biti i useljeni”. Ona precizira da će rokovi biti ispoštovani i 13.avgusta će stanari dobiti ključeve.

“Biće urađeno ukupno 75 stanova od kojih su 60 za otkup i zakup. Prvih šest meseci biće samo zakup stanova, a potom će korisnici odlučiti da li žele stanove da otkupe. Pre ponude za otkup uradiće se procena vrdnosti kvadratnog metra kako bi porodice mogle da odluče da li će i dalje biti samo zakupci ili će kupiti stanove. Preostalih 15 stanova je namenjeno socijalnom stanovanju u zaštićenim uslovima, ingirencija je bila Centra za socijalni rad koji je sproveo sve procedure i korisnici su odabrani, a ko će dobiti stanove , korisnici će biti obavešteni posle nove godine”, rekla je  gradska većnica Tijana Đorđević Ilić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare