Na besplatne preglede javilo se skoro 800 pacijenata

NIŠ

Interesovanje građana za besplatne preventivne preglede u niškom Kliničkom centru i u poslednjem mesecu u 2018. godini, bilo i više nego zadovoljavajuće. U u ranim jutarnjim satima, zbog snežnih padavina čekaonice su  bile poluprazneali  tokom dana je sve više Nišlija dolazilo da kontroliše svoje zdravstveno stanje.

Prema podacima nakon prvog preseka stanja, uprva dvai posata ukupno je pregledano 160 pacijenata, dok je oko podneva, broj onih koji su kontrolisali stanje vida, disajnih puteva i dali krv na nalizu na tumor markere debelog creva iznosio 520.

Do kraja radnog vremena medicinskog osoblja i lekara koji su se ovog meseca bavili preventivom, kroz ambulante niškog Kliničkog centra prošlo je gotovo osamsto pacijenata.

Specijalistima pulmologije javilo se 214 sugrađanae. Pjedinim pacijentima, sem opšteg pregleda pluća rađena  je i analiza spirometrijom, te je na taj način pregledano 77 pacijenata, a rendgenski pregled uradilo je njih 21. Vid je danas prekontrolisalo 239 Nišlija, a krv na analizu dalo je 332 pacijenta.

-Ako uporedimo broj pregledanih pacijenta u prethodnim akcijama, i 2017. i 2018. godini,podaci koje dobijamo, pokazuju da je interesovanje Nišlija i dalje veliko, tezaista na sve načine podržavamo incijative Ministarstva zdravlja i resornog ministra za promociju preventive, naveo je prof.dr Zoran Radovanović, generalni direktor KCNiš.

Ovog meseca, Klinički centar Niš i medicinsko osoblje, posetio je i državni sekretar Ministarstva zdravlja, prof. dr Ferenc Vicko.

-Drago mi je što Nišlije brinu o svom zdravlju, štp pokazuju podaci koje dobijamo posle akcija i iskreno se nadam da će tako i nastaviti, a pritom želim da pohvalim i čitavu organizaciju u Kliničkom centru Niš, koja se svakog meseca pokazala kao efikasna i efektna, istakao je Vicko.

Nakon dijagnostičkih pregleda, pacijenti su se konsultovali sa lekarima specijalistima, a oni kod kojih su rezultati odstupali od normalnih vrednosti, upućivani su na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

Posle sumiranja podataka, u periodu od 08 do 16 časova, kroz ambulante niškog Kliničkog centra prošlo je ukupno 775 pacijenata.

I ovi pregledi organizovani su na predlog ,Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije,pod sloganom kampanje „Rak je izlečiv. Svi preventivni pregledi koji će biti organizovani do kraja ove godine, biće deo kampanje “Rak je izlečiv”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare