Izbori na Kosovu: Samoopredeljenje u prednosti po izlaznim anketama

PRIŠTINA

Pobednik prethodnih izbora na Kosovu mogao bi sada da slavi još ubedljivije, pokazuju izlazne ankete posle vanrednih parlamentarnih izbora.

Stranka Samoopredeljenje osvojila je 41,8 odsto glasova, što bi moglo da joj donese 52 poslanička mandata, rezultat je agencije Pipos.

Za formiranje većine, stranka Aljbina Kurtija treba da skupi više od šezdeset glasova.

Centralna izborna komisija (CIK) navodi da je na izbore izašlo nešto manje od 47 odsto glasača, najviše u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, a najmanje na krajnjem jugu Kosova – u Dragašu.

Prema ovim podacima, Demokratska partija Kosova (DPK) osvojila je 16,5 odsto glasova, dok je Demokratski savez Kosova (DSK) osvojio 15,2 odsto.

DPK bi mogao da ima dvadeset mandata, dok bi stranka dosadašnjeg premijera Avdulaha Hotija mogla da ima devetnaest predstavnika.

Agencija Pipos tvrdi da bi cenzus prešla još samo Alijansa za budućnost Kosova (ABK) Ramuša Haradinaja sa 7,2 odsto, odnosno devet mandata.

Preostalih dvadeset mandata pripašće nealbanskim zajednicama – deset srpskoj, a deset manjinskim zajednicama.

Izbori su održani uz primenu protivepidemioloških mera, a zaraženi virusom korona mogli su da glasaju od kuće.

Na izborima održanim u oktobru 2019. godine, na glasanju je pobedila stranka Samoopredeljenje Aljbina Kurtija koji je u dogovoru sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) postao premijer, ali su ga partneri srušili posle nekoliko meseci vlasti.

Premijer nove koalicije, koju su činile gotovo sve stranke sem izborne pobednice, postao je Avdulah Hoti iz DSK, ali je Ustavni sud proglasio da je glas jednog poslanika koji je podržao vladu nelegitiman – pa je i ta vlada pala, a izbori su ponovo raspisani.

Prema kosovskim izborim pravilima, prednost u sastavljanju vlade i mesto mandatara dobiće prvoplasirana stranka u većinskoj zajednici, dok je pobednicima u srpskoj zajednici garantovano mesto u budućoj Vladi Kosova.

Grey line

Trinaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare