Udruženje turističkih agencija Srbije: Pomoć države ne rešava već ublažava problem

LESKOVAC

Udruženje turističkih agencija Srbije  pozdravilo je odluku države da dodeli pomoć hotelijerima i prevoznicima, ali naglašava da je sektorska pomoć  zaobišla turističke agencije, kada im je bila najpotrebnija. Prema UTAS-ovim podacima, od početka kovid krize, zatvoreno je 200 turističkih agencija, a svega četvrtina uspela je da obnovi licencu za rad.

Pomoć države ne rešava, već ublažava problem, ali je morala biti selektivnija, jer je, na osnovu analiza, turizam oblast koja je najteže pogodjena, tvrde u UTAS-u. Prema podacima ovog udruženja, pre korone, licencu za organizovanje turističkih putovanja imalo 4oo agencija u Srbiji, a danas ‘’dozvolu za rad’’ ima svega 1oo.

Više od 2oo agencija je prošle godine zatvoreno, a ostale su se preorjentisale na preduzetništvo, prešle u mirovanje ili pokrenule postupak likvidacije.

Iz UTAS-a poručuju da, prema uslovima za dobijanje pomoći, jedan deo agencija neće moći da je ostvari, jer više ne postoji, što znači da je pomoć zakasnela, obzirom da apeli agencija u i udruženja nisu naišli na odjek kod nadležnih.

Većina agencija nije dobila ni sredstva od Fonda za razvoj. Nakon odgovora da se njihovi zahtevi obradjuju, iz Fonda nikada nije stigla nijedna informacija, konstatuju ogorčene članice UTAS-a.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare