Iz Vranja ispraćen novi kontigent vojnika u multinacionalnu misiju

VRANJE

 

U kasarni „Prvi pešadijski puk knjaza Miloša Velikog“ u Vranju, u multinacionalnu misiju Ujedinjenih nacija u Libanu, svečano je ispraćeno 177 pripadnika dve jedinice Četvrte brigade Kopnene vojske. Ovo je treći kontigent mirovnjaka koji odlazi iz Vranja i u mirovnoj misiji ostaće šest meseci.

Obraćajući se mirovnjacima, ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da odlaze u zemlju koja je rastrzana mržnjom, sukobima, u kojoj se prelamaju interesi velikih i moćnih.

„Malo je zemalja i naroda kao što su Srbija i srpski narod koji znaju koliko vredi mir, jer znamo u koliko smo ratova učestvovali, jer znamo šta znači kada vam zemlju razbiju, kada vam narod proteraju, kada prepoznajete svoje najdraže u izbegličkim kolonamsa. Malo je naroda koji razumeju koliko vredi mir kao što razume srpski narod. Zato tamo gde idete nosite znanje i svest da je mir vredan, dragocen i da ste u stanju da ga sačuvate. Srbija kao vojno neutralna zemlja, kao zemlja koja ne dozvoljava da sukobi moćnih i velikih budu njeni sukobi je Srbija kojoj se veruje. Iznad svega, poštovaćete i čuvaćete zastavu zemlje koja vas je poslala, zemlje zbog koje postojite, zemlje zbog koje živite. Vaš zadatak je da čuvate mir, ali i da čestito i slavno  pronesete ime Srbije i zastave vratite ovenčane slavom i čašću“, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je dodao da ljudi, kojima će čuvati mir, su ljudi koji moraju da im veruju.

„Vaši prethodnici su se izborili za poverenje i poštovanje, a na vama je da to očuvate, na vama je da kada se vi budete vraćali svojoj zemlji i svojoj kući, ostavite isto poverenje i isto poštovanje“, rekao je Vulin.

Major Bojan Stojanović, komandir Pešadijske čete Četvrte brigade očekuje sticanje novih iskustava i prenos tih iskustava u radu u matičnoj jedinici. Ovo je njegovo prvo učešće u ovakvoj jednoj misiji

„Relizovaćemo zadatke koji su definisani rezolucijom 1701 Saveta bezbednosti UN. Naši zadaci biće nadgledanje i sprovođenje mirovnog sporazuma između Libana i Izraela, pružanje pomoći libanskim oružanim snagama, zaštita civila i pružanje humanitarne pomoći civilima u zoni operacije. Za misiju smo se pripremali skoro tri meseca realizujući vojnu obuku na poligonu Borovac i u bazi „Jug“, ali i obuku u poznavanju kulture Libana, koja se umnogome razlikuje od naše, kazao je major Stojanović.

„Ovo je velika čast za sve nas. Osećam se privilegovano i u skladu sa tim tamo ćemo se tako i ponašati i dostojo prezentovati lik pripadnika vojske, odnosno građana Srbije“, rekla je razvodnik Maja Petrović

Svečanosti su prisustvovali i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, komandant Kopnene vojske general potpukovnik Milosav Simović, rodbina i prijatelji vojnika članova misije, predstavnici gradske vlasti u Vranju, kao i opština Trgovište, Vladičin Han i Surdulica i Eparhije vranjske.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare