Istraživanje o tome da li pranje voća i povrća zaista uklanja pesticide?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

NJUJORK-BEOGRAD

Nedavna analiza organizacije Consumer Reports je poslednja koja ističe potencijalnu pretnju pesticida u našim proizvodima. To sugeriše da bi oko 20 odsto voća i povrća koje se obično prodaje moglo da sadrži nebezbedne nivoe pesticida.

Možda se pitate kako da smanjite rizik od izlaganja. Ispiranje proizvoda pod česmom je uobičajena praksa, ali da li zapravo uklanja značajne količine ostataka pesticida? Evo šta istraživanje sugeriše.

Za početak, važno je napomenuti da informacije analizirane u Consumer Reports potiču iz Programa podataka o pesticidima Ministarstva poljoprivrede SAD, koji prati nivoe ostataka pesticida u desetinama proizvoda u poslednjih 30 godina. Ova merenja se vrše nakon što se proizvod opere vodom i ponekad oguli, u zavisnosti od artikla. Dakle, postoji osnovna pretpostavka da će ljudi oprati svoje proizvode kod kuće.

Efekti pranja proizvoda su empirijski proučavani. Državni zvaničnici Poljoprivredne eksperimentalne stanice u Konektikatu objavili su studiju 2000. godine u kojoj su upoređivani nivoi pesticida u proizvodima kupljenim u prodavnici pre i posle ispiranja tekućom vodom. Otkrili su da je voda značajno smanjila ostatak od devet od 12 pesticida koje su izmerili.

Suština – pranje proizvoda pre nego što ih pojedete sirove ili ih kuvate je dobra ideja.

U narednim istraživanjima, oni su takođe testirali šta se desilo sa serijama proizvoda pod nekoliko različitih scenarija: ostavljajući ih neopranim, pranjem tekućom vodom na minut, pranjem mešavinom vode i sapuna i pranjem sa četiri specijalno plasirana sredstva za pranje proizvoda. Otkrili su da samo neoprani proizvodi pokazuju primetno veći nivo ostataka pesticida, što znači da je samo tekuća voda bila dovoljna za uklanjanje pesticida.

Za pranje proizvoda samo voda

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ne preporučuju korišćenje bilo čega osim vode za pranje voća i povrća. Ovo nije samo pragmatičan savet koji štedi novac: mnogi proizvodi su porozni, tako da izbeljivač, sapun ili drugi sastojci za dezinfekciju mogu da se upiju u njih. U najmanju ruku, ovi sastojci mogu ostaviti za sobom krajnje neprijatan ukus, ali mogu i da vas razbole.

Sam čin pranja vašeg proizvoda možda ga neće učiniti potpuno bezbednim za pesticide. Ali ipak je mudro to učiniti iz nekoliko razloga, kako navodi Jane Houlihan, direktorka istraživanja u Healthy Babies, Bright Futures, neprofitnoj organizaciji koja je napravila sopstvene izveštaje o izloženosti toksičnim metalima u hrani za bebe.

„Suština – pranje proizvoda pre nego što ih pojedete sirove ili ih kuvate je dobra ideja. Pranje pomaže u smanjenju ostataka pesticida i uklanja zemljište sa površine voća ili povrća, koje može biti kontaminirano toksičnim teškim metalima i drugim zagađivačima“, rekla je Houlihan za Gizmodo.

CDC takođe napominje da pranje sirovih proizvoda može eliminisati ili smanjiti prisustvo klica koje izazivaju bolesti koje se prenose hranom, kao što su bakterije listerije ili salmonele.

Neki pesticidi su poznati kancerogeni, a drugi su endokrini disruptori, koji mogu oponašati hormone važne za naš razvoj. Neke studije sugerišu da niske doze, hronična izloženost pesticidima u našoj hrani može doprineti većem riziku od bolesti poput srčanih oboljenja, raka ili dijabetesa tipa dva, iako bi bilo potrebno više, kvalitetnijeg istraživanja da bismo bili sigurni. Poznato je da pesticidi predstavljaju jasan rizik od trovanja za ljude poput poljoprivrednika koji provode najviše vremena oko njih, piše Gizmodo.

Jedenje voća i povrća ključno je za dobro zdravlje i dugovečnost, tako da ih ne treba izbegavati iz straha od izlaganja pesticidima. Ali ako ste i dalje zabrinuti zbog hemikalija koje se zadržavaju na vašoj hrani, manje je verovatno da će organski proizvodi imati visok nivo potencijalno opasnih ostataka (po pravilu, organski usevi ne mogu da se tretiraju sintetičkim pesticidima, a pesticidi se generalno koriste kao poslednje sredstvo za borbu protiv štetočina). Međutim, organski proizvodi imaju tendenciju da budu skuplji.

Izvor: BIZLife

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare