ISPLATA ZA POLJOPRIVREDNIKE KRAJEM MARTA I POČETKOM APRILA

LESKOVAC

 

Grad Leskovac je obezbedio i finansijska sredstva za isplatu neisplaćenih subvencija poljoprivrednim proizvođačima po konkursu iz 2015. godine, krajem marta i početkom aprila 648 poljoprivrednih gazdinstava dobiće iznos od 20 miliona i 207 hiljada dinara, rečeno  je danas na press konferenciji u Agenciji za lokalni ekonomkis razvoj (ALER).

„Radi se o isplati 50 posto uloženih sredstava u poljoprivrednu proizvodnju. Ovo su sredstva koja su poljoprivredni proizvođači upotrebili za zasnivanje novih zasada, obnovu dotrajalih zasada, obnovu dotrajale mehanizacije, nabavku sistema za navodnjavanje, za bušenje bunara, nabavku folija za plasteničjku proizvodnju, nabavku umatičenih grla stoke, sertifikaciju, brendiranje poljoprivrednih proizvoda, rekao je direktor ALER-a Bojan Tojaga na konferenciji za novinare.

Takođe će biti isplaćene i obaveze na ime subvencionisanja iz 2013. godine za kamate na dugogodišnje poljoprivredne kredite, do tri ili pet godina, za rate koje dospevaju u januaru i februarau 2016. godine, u iznosu od oko 300.000 dinara. Do kraja godine taj iznos će dostići 900.000, po planu otplate kredita.

Podela ugovora biće organizovana na šest lokacija, u Leskovcu i u mesnim kancelarijama u Grdelici, Brestovcu, Pečenjevcu, Vučju i Manojlovcu, dok će o danima isplate i satnici poljoprivredni proizvođači biti naknadno obavešteni.

Preduslov za isplatu subvencija jeste potpsan ugovor sa predsednikom upravnog odbora Fonda za razvoj poljoprivrede. Većina ugovora je potpisana, a poljoprivrdni proizvođači koji to nisu učinili pozvani su da u što kraćem roku dođu  u Agenciju za lokalni ekonomski razvoj da bi potpisali ugovore.

Za 2016. godinu obezbeđeno je 38 miliona i 600 hiljada dinara za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje. I ovog puta će biti subvencionisano 50 posto uloženih sredstava.

Ukupan limit od 100.000 iz 2015. povećan je na 150.000 dinara za 2016. godinu. Pored subvencionisanja investicija u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava, ići će se i na sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite, zatim, subvencije u organsku proizvodnju i subvencije u organizaciji učestvovanja na sajmovima, izložbama i manifestacijama, čiji je cilj promocija poljoprivrednih potencijala.

Inače, nekoliko godina zaredom grad Leskovac sprovodi program subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje, preko Fonda za razvoj poljoprivrede pri Agenciji za lokalni ekonomski razvoj.

Konkurs za 2016. najverovatnije će biti raspisan u maju, ali je bitno da se najpre obezbede sredstva, rekao je Bojan Tojaga. Bitno je i to da na sve te odluke sagasnost da Skupština grada, ali se sednice Skupštine zbog raspisivanja izbora neće održavati.  Odluku o konkursu za 2016. godinu će, dakle, doneti Skupština u novom sazivu.

Važno je obavestiti poljoprivredne proizvođače da je obnova i registracija poljoprivrednih gazdistava, koja je počela 1. marta, u toku i traje do 30. aprila.

„Svi oni koji imaju problema oko popune aplikacionog formulara treba da dođu u prostorije Agencije za lokalni ekonomski razvoj gde će u Sektoru za poljoprivredu dobiti besplatno ovu uslugu. Arencija se nalazi u zgradi osmospratnice, srednji ulaz na drugom spratu, ali se uposlenici Sektora za poljoprivredu jednom nedeljno nalaze u sedam mesnih kancelarija, u Turekovcu u ponedeljak, Pečenjevcu utorak, Belanovcu i Velikom Trnjanu sreda, Manojlovcu i Grdelici četvrtak i u Vučju u petak, tako da i u ovom mesnim kancelarijama mogu dobiti sve usluge besplatno“ , rekao je  Tojaga.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare